Zalaegerszeg

2013.03.12. 15:21

Átalakuló tömbbelső Zalaegerszegen

Megújulhat a Kossuth utca, Csány tér, Hunyadi utca, Kosztolányi és Petőfi utca által határolt tömbbelső, amennyiben az önkormányzat elnyeri a szociális célú városrehabilitációs pályázatot.

Szabó Judit

A szociális célú rehabilitációs programok célja alapvetően olyan elhanyagolt városrészek megújítása, ahol a társadalom perifériájára szorult emberek élnek. Ilyen, jól körülhatárolható és legalább ötszáz főt érintő szegregátumot Zalaegerszegen nem mutatott ki a statisztikai hivatal, ezért a város eddig nem vehetett részt  szociális célú rehabilitációs projektben. Egyeztetve ugyanakkor a pályázat kiírójával, az önkormányzat úgy döntött, hogy klasszikus szegregátum híján a feltételeknek csak részben megfelelő területen próbál megvalósítani  hasonló fejlesztési projektet a közeljövőben.

A választás a Kossuth utca, Csány tér, Hunyadi utca, Kosztolányi út és Petőfi utca által határolt területre esett, ahol magas az egyszobás lakások aránya, önkormányzati lakások is vannak, és két szociális intézmény található. A fejlesztési célok között szerepel a nyugdíjas otthonház rekonstrukciója a belső lift és az épület tetejének felújításával, homlokzati hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. Felújítanák a pihenőudvart és korszerűsítenék az orvosi szobát is. A fejlesztési területen fontos cél a szociális klub rossz állapotú, Kosztolányi úti épületének felújítása, amely kedvező hatással lesz a gondozottak életkörülményeire, társadalmi integrációjuk sikerességére.

A tervek szerint elbontják a kép előterében lévő szociális lakótömböt, s a garázsok egy részét (Fotó: Pezzetta Umberto)

A program része a tömbbelső megújítása, hogy megközelíthetőséget és parkolási lehetőséget biztosítsanak a Petőfi-iskola, a Belvárosi Óvoda és Bölcsőde, a szociális klub és  az érintett társasházak számára. Ennek érdekében összekötő út épül a Petőfi utcától a bölcsőde előtt elhaladva, a Kosztolányi utcáig. Ehhez le kell bontani a területen található garázsok egy részét. Néhány rossz állapotú épületet is szanálnak, köztük a képen látható szociális bérlakástömböt. A program során közel hatvan új parkolót építenek, s megújítják a környező zöldterületeket.

A fejlesztés 410 millió forintba kerül. Az összeg 100 százalékban elnyerhető a március végéig benyújtandó pályázaton. Ha még tavasszal pozitív döntés születik, jövőre megvalósulhatnak az elképzelések. A projektbe civil szervezeteket is bevonnak, közreműködésükkel különféle programokat (kreatív műhelyfoglakozást időseknek, pszichiátriai és szenvedélybetegeknek, virágosítást, egészségügyi és közbiztonsági akciókat) szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!