Zalaegerszeg

2012.09.18. 05:37

Lehetőség a jelentől

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar műsorával kezdődött a páterdombi búcsú programja vasárnap. A településrész lakói ezúttal is az Oncsa keresztnél gyűltek össze.

Péter Gyöngyi

Emitt plüssállatokat, amott kisautókat kínáltak, a sátrak portékái természetesen hamar felkeltették a legifjabbak érdeklődését, na és a pattogatott kukorica édes illata is az Oncsa kereszthez csalogatta a lurkókat. A színpad előtti rögtönzött nézőtér is azonnal  megtelt, amint rázendítettek a fúvósok. Mazsorett-bemutató, népdal, hastánc, sanzon egyaránt szerepelt a kulturális programban.
 
- Ügyesek, jók - bólogattak elégedetten az egybegyűltek a látottak, hallottak után.

A közönség azt is megtudhatta, hogy a búcsút mindig a szeptember 14-et követő vasárnapon tartják Páterdombon, mégpedig a szent kereszt felmagasztalása alkalmából.  A szent keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. Úgy hírlik, a Golgota hegyén meglelt maradványokat egy beteghez érintették, ő pedig meggyógyult, így 335. szeptember 14-én felmutatták a szent keresztet a népnek.

A búcsúba látogatókat elsőként Gecse Péter önkormányzati képviselő köszöntötte.

- Az intézményekre való odafigyelés és  a műszaki fejlesztések mellett manapság fontos feladat a hagyományőrzés - hangsúlyozta a városrész képviselője. - Aki ápolja hagyományait, büszke múltjára,  mindig megkapja  a lehetőséget a jelentől, hogy  saját jövőjét építse.

Gecse Péter Páterdomb közösségi életéért végzett tevékenységéért  Loppert Anikónak és Bánki Józsefnek mondott köszönetet.

A közönséget Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte végül. Kiemelte, jó, hogy Egerszegen úgy lehet megélni a városi létet, hogy  büszke lehet az ember arra is, hogy adott  városrészből származik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!