Zalaegerszeg

2011.12.29. 18:26

Négyszázmilliós beruházást terveznek Zalalövőn

Újból megpróbál pályázati pénzhez jutni a zalalövői önkormányzat a szennyvíztelep felújítására. Az üzemeltetőt folyamatosan bírságolja a hatóság a Zala folyó szennyezése miatt.

Szabó Judit

A zalalövői szennyvíztelep képtelen megbirkózni a rá zúduló feladattal: kapacitása kevés, technológiája pedig elavult ahhoz, hogy megfelelően megtisztítsa a befolyó szennyvizet. Főleg azóta vannak bajok, amióta a Balaton védelme érdekében a legszigorúbb határértékeket írták elő arra vonatkozóan, hogy mennyi szennyezőanyag maradhat a telepről a  Zala folyóba engedett tisztított szennyvízben. Ennek a követelménynek nem tudnak megfelelni, ezért a környezetvédelmi hatóság 2007 óta folyamatosan bírságolja az üzemeltető Aquazala Kft.-t. A cég többször felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy a probléma nem üzemeltetői hibából fakad, de a városvezetés is tisztában van vele, hogy jelentős beruházás nélkül nem változik a helyzet.


A városnak azonban nincs pénze a 400 milliós fejlesztésre, ezért tavaly beadott egy KEOP-pályázatot a tisztítómű korszerűsítésére, de elutasították a kérelmét. A képviselő-testület nemrég úgy döntött, hogy újra pályázik. Azt remélik, hogy elnyerik a beruházási összeg 85 százalékát, s 2014 végére megújulhat a telep.

Az Aquazala ügyvezetője, Volencsik Zsolt rámutatott: a fejlesztés azért is halaszthatatlan, mert jelenleg a környezetszennyezés miatt kiszabott bírság 3 százalékát kell csak befizetni, de ez nem lesz mindig így.  Azért kaptak engedményt, mert intézkedtek a büntetés csökkentése érdekében. Egyedi határértéket kértek, s ütemtervet készítettek a szennyezés mérséklésére, számolva a tervezett fejlesztéssel is.  Ez az engedmény azonban maximum 2012. október végéig él, 2016-tól pedig egy kormányrendelet szerint már a teljes bírságot ki kell majd fizetni. Ez ellehetetlenítené az üzemeltetést, mert nagyon sok pénzről van szó: tavaly például 24,7 millió forint volt a bírság, s ebből az összegből 740 ezret kellett leróni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!