Zalaegerszeg

2011.11.21. 18:11

Furcsa helyzet - Hó esetén a szlovén határzár a magyar oldalon növeli a költségeket

A téli időjárás elsősorban a közlekedésben és az áruszállításban okozhat nehézségeket, ugyanakkor a két évvel ezelőtt történtek bizonyították, hogy a lakosság ellátásra is fel kell készülni.

Gyuricza Ferenc

Többek között ez hangzott el a helyi védelmi bizottság legutóbbi ülésén. Mint azt Tóth I. Tibor alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lenti polgári védelmi kirendeltségének vezetője kiemelte, a kistérség területén a legnagyobb veszélyforrást a főközlekedési utak, közöttük elsősorban a lefagyások miatt egyes szakaszain nehezen járható 86-os út jelenti. Intenzív havazás esetén többször is előfordult már, hogy a nem megfelelően felszerelt kamionok elakadtak a hóban és a csúszós úton, ezáltal a személyforgalom is nehézségekbe ütközött.


A másik fő problémát az jelentheti, ha a szomszédos Szlovénia a havazás miatt lezárja határait, a tranzitforgalomban részt vevők ez esetben ugyanis magyar oldalon torlódnak fel. Ez egyrészt megnehezíti az utak tisztítását és síkosság-mentesítését, ugyanakkor a hóban rekedtek ellátása szintén a magyar hatóságok feladata marad. Tóth I. Tibor a 2009-es év tapasztalatai alapján arra is kitért, hogy egy esetleges hoszszabb ideig tartó áramkimaradás – mint ahogy ez abban az évben be is következett a villanyoszlopokra és vezetékekre lerakódó nedves hó miatt – nemcsak kellemetlenségeket okoz, de a fűtést is veszélyezteti, hiszen a mindinkább elterjedőben lévő központi rendszerek keringető szivattyúi leállnak. Éppen ezért szükséges, hogy a helyi védelmi bizottságok valamennyi településen melegedő- befogadó helyeket jelöljenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!