Zalaegerszeg

2011.08.19. 13:55

Új arculat: augusztus 26-án adják át a piacteret

Pénteken visszaköltöznek a zöldségárusok a felújított piactérre, augusztus utolsó keddjén pedig az iparcikkesek is követik őket. A belváros rehabilitáció keretében zajlott beruházás a vége felé jár.

zaol.hu

Sajtóbejáráson számolt be a városvezetés pénteken arról, hogy  vége felé közeledik a piactér 161,5 millió forintos felújítása. Elkészült a térburkolat, áll már a zöldséges piac új tetőszerkezete, a tér déli oldalára pedig  lerakták  a  fából készült padrendszert. A 116 négyzetméteres dobogóra sokan  rácsodálkoztak,  kérdezték, hogy mire szolgál,   első látásra ugyanis inkább szokatlan alakú színpadnak tűnt, mint ülőhelynek.

- Ha a fákat elültetjük köréje, és kialakul az ide tervezett  liget, már egyértelműbb lesz a szerepe -  bizakodott Dékány Endre önkormányzati képviselő, a beruházás  műszaki vezetője, hozzátéve: fővárosi példa alapján alakították ki az épített padnak nevezett létesítményt, ahol megpihenhet, beszélgethet a fiatalság vagy bárki más. Mindez   a piactér funkcióbővítését szolgálja:  kulturális centrumnak, közösségi találkahelynek is szánják azt.  Éppen ezért   igazi színpadot is állítanak alkalmanként a tér vásárcsarnok felőli részére.  A túloldalon lévő épített pad közelében ivókutat helyeztek el, s lesz egy  szökőkútsor, de az    csak októberben készül el.

Gyutai Csaba polgármester a bejárás során úgy értékelte: jól sikerült a felújítás, a városközpontnak ez a része visszakapta régi, történelmi hangulatát. Felhívta a figyelmet  rá, hogy este is érdemes kisétálni a térre, mert  az új kandeláberek fénye   nagyon hangulatossá teszi. Hozzátette:  lehet, hogy később klasszikus őstermelői piacot  szerveznek a megszokott mellé,   a gyenesdiásihoz hasonlót.

Doszpoth Attila alpolgármester többek között arról beszélt, hogy a piactér burkolatában külön térkőelemekkel jelölték, hol volt a régi várbástya - a  zöldséges piac  tetőszerkezete alatt figyelhet fel rá, aki nyitott szemmel jár. A börtön falán pedig néhány tablóból álló kiállítás mutatja be a hely történelmi múltját.
 
A piactér kivitelezését a K+K Bau-Profil Zrt.  végezte, s ugyanez a cég  nyerte meg májusban a belváros rehabilitációs program folytatásaként építendő északi  tehermentesítő út első ütemének kivitelezését. Az utat  június végén el kellett volna kezdeni építeni. A késlekedésről Gyutai Csaba lapunknak  elmondta: úgy tűnt, hogy a közbeszerzés nyertesének nem állnak rendelkezésre az erőforrásai az építkezés megkezdéséhez, ezért visszalépett. Ilyenkor  a közbeszerzés második helyezettje kapja meg a munkát. Az utóbbival, a  Magyar Aszfalttal  folyamatban van a szerződéskötés, a munkaterületet jövő héten veszi át. A polgármester jelezte, a csúszástól függetlenül tartható  a projekt végső határideje, s  csak minimális mértékben drágul az útépítés, mert a Magyar Aszfalt ajánlata  alig haladta meg 200 ezer forinttal a visszalépett vállalkozásét. Kerestük a K+K vezetőjét, Kecskés Richárdot, hogy megkérdezzük a történtekről, de nem tudtuk elérni telefonon.

A piactér hivatalos, ünnepélyes átadását augusztus 26-án, pénteken reggel 9 órakor tartják, majd délután 17 órától zenés műsorral, büfével várják a városlakókat. Addigra a jelenlegi ideiglenes piacon használt új elárusítópultok is átkerülnek a felújított térre,  és sörpadokkal egészítik ki erre az alkalomra a bútorzatot, így teszik alkalmassá a kereskedés helyszínét   a rendezvény  befogadására.

A piac még a hét elején  is szépül:   újabb  utcabútorokat és egy biciklitárolót  helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!