Zalaegerszeg

2010.08.26. 07:29

Ilyen lett az egerszegi Kossuth utca: nagyobb, szebb tér, lassabb közlekedés

Szerda reggeltől visszatérhettek az autók Zalaegerszegen a Kossuth utca nyáron átépített részére: a Dísz tér és a Petőfi utca közt belvárosiasabb lett a miliő, ez a városközpont-rehabilitáció első megvalósult eleme.

Varga Andor

 - A kivitelező készre jelentette a projektet, megnéztük, s az úttest valóban olyan állapotban van, hogy fogadhatja a járműveket - fogalmazott szerdán az önkormányzat Városfejlesztő Zrt.-jének vezérigazgatója, Doszpoth Attila. - Ezzel együtt kisebb finomítások zajlanak még a területen, de ezek a forgalmat már nem zavarják. Szerintem amúgy a beruházás jól sikerült, a Petőfi utca felől kifejezetten jó ránézni erre a szakaszra, szebb lett, élhetőbb és komfortosabb, ezt hosszú távon reményeink szerint mindenki megtapasztalja majd.


A 112 méter hosszú útszakasz a főút korábban már átalakított, felső részéhez igazították: térburkolatot kapott, új kandelábereket, szemetesedényeket, padokat, biciklitartókat állítottak fel, fasort telepítettek; s a korábbi két forgalmi sáv plusz parkolók helyén ezentúl szélesebb járdák és külön kerékpárút mellett egy sávon haladhatnak majd az autók. A szakaszon eztán nyolc személyautó parkolhat majd (plusz négy helyet tartanak fenn a taxiknak), a megengedett maximális sebesség pedig harminc kilométer per óra.

- Nyilvánvaló, hogy a kérdés nem lefutott, vélemények vannak pró és kontra, de én úgy látom, a beavatkozás használt a belvárosnak - tette hozzá Doszpoth Attila. - És az esztétika itt csak az egyik szempont. Én is járok arra, és azt tapasztalom, hogy az új Kossuth utca használ a helyi közlekedési morálnak, ez az a hely, ahol az autósok a leggyakrabban megállnak a zebrák előtt s átengedik a gyalogosokat; és ez az a hely, a Dísz térnél, ahol időnként megvalósul a felső- és alsóbbrendű út forgalmának cipzárszerű találkozása. Elvégre a forgalom tempója amúgy is lassabb, az embereknek jut idejük udvariasnak lenni, belegondolni abba, hogy legközelebb talán majd én szeretnék kikanyarodni a főútra, és de jól fog esni, ha odakinn lesz egy jó fej, aki beereszt.

Az új szakasz ünnepélyes átadását szeptember másodikára tervezik. Aznap, jövő csütörtökön pedig újabb útlezárás kezdődik, hiszen a területen másnap kezdődnek a harmadik Belvárosi Szüret rendezvényei.

MOST A DÍSZ TÉR KÖVETKEZHET

A több milliárd forintos belváros-rehabilitációs programban 68,1 millió forint értékű a most lezárult építkezés, melyből 47,7 millió forint a támogatás. A Kossuth utca „eredeti” állapotában megmaradt részének átépítése egyelőre nincs napirenden, a szakemberek szerint a belvárosban legközelebb a Dísz teret kell majd megújítani: a tervek szerint több zölddel, kevesebb kővel, s a város jelképének számító szökôkút meghagyásával.

Ezek is érdekelhetik