Zalaegerszeg

2008.10.10. 02:27

Zarándokok az ősi rusei kegyhelyen

Nemesapáti (haa) - Sömenek István érseki tanácsos, plébános vezetésével egy autóbusznyi zalai zarándok indult Szlovéniába nemrég, hogy felkeresse az ország egyik híres Mária-kegyhelyét.

Horváth A. Attila

Az utazásról Horváth László plébániai adminisztrátor tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a zarándokok Muraszombaton megtekintették a Szent Miklós tiszteletére épült székesegyházat, Franc Rezonja vicarius generalis pedig a két éve alapított püspökséget mutatta be a csoportnak. Maribor városában dr. Jozef Smej püspök tartott főpapi szentmisét, majd az érsekség alapításának történetéről szólt, végül agapéval várta a vendégeket.

Szlovénia egyik legősibb Mária-kegyhelyére, a Mariborral szomszédos Rusébe ezután érkeztek meg a zarándokok. A helyi plébános elmondta: itt még ma is élő szokás, hogy esküvő után egy gyertyát ajándékoznak az ifjú párnak, amit keresztelőkor kell visszahozni; arra kérik ezáltal a Szűzanyát, hogy a jegyesek otthona gyermekkel gyarapodjék. (Már a 9. században feljegyezték, hogy egy gyermektelen házaspár a rusei Szűzanyához fordult segítségért, s a kérés meghallgattatott.) A zalai zarándokok éppen egy esküvő után értek fel a gyönyörű templomba, ahonnan lelki élményekkel gazdagodva indultak haza.

Ezek is érdekelhetik