Vörösiszap

2010.11.29. 19:28

Iszapömlés - Parlamenti bizottság vizsgálja a katasztrófáért viselt felelősséget

Országgyűlési vizsgálóbizottság tárhatja fel az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt - elsősorban politikai - felelősséget. A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.

MTI

Az Országgyűlés nagy többséggel, 364 támogató szavazattal (a szocialista Göndör István ellenszavazata és Kovács Tibor tartózkodása mellett) fogadta el hétfőn a jobbikos Kepli Lajos határozati javaslatát, amelynek értelmében vizsgálóbizottság alakul a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófa felelőseinek megállapítására, valamint a hasonló szerencsétlenségek megakadályozásához szükséges teendők számbavételére.
   
A tíztagú testületbe a kormányoldal és az ellenzék is öt-öt képviselőt küldhet; a bizottság elnökének személyére a Jobbik, az alelnökére az MSZP tesz javaslatot.
   
A vizsgálóbizottság tevékenységéről jelentést készít, és azt jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.
   
A testület felállításáról szóló határozat rögzíti, hogy a Ház tiszteletben tartja a büntetőeljárásokban eljáró szervezetek hatáskörét és illetékességet, ezért a vizsgálóbizottság feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása.
   
A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket. A határozat felhatalmazást ad, hogy a testület vizsgálja ez ügyben az előző ciklus kormányzatához, konkrétan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető vállalatok felelősségét, valamint azt, hogy történtek-e olyan hatósági vagy egyéb adminisztratív visszaélések, amelyek a katasztrófa bekövetkeztét lehetővé tették.
   
A bizottság utánajár annak is, hol találhatók az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - ipari létesítmények, illetve hogy azok milyen állapotúak. A vizsgálóbizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Ennek nyomán mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.
   
A szerencsétlenségben tízen meghaltak és százhúszan megsérültek. Devecserben több mint kétszáz ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.
   
A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg a cég környezetvédelmi és laborfelelősét és a műszaki igazgatót közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.
   
A vállalat vezetése nem ismerte el felelősségét a katasztrófáért.


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!