Vonyarcvashegy

2014.11.29. 10:24

A mandulára alapoznak Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegy - Kétszázhúsz mandulafát ültettek szombaton a település „tündékertjébe”, amelynek elkészült a kapuja is.

Szabó Judit

Az  önkormányzat a mandulára alapozva szeretné tovább növelni Vonyarcvashegy hírnevét, s fejleszteni gazdaságát. Kialakítottak egy manduláskertet, egy úgynevezett tündérkertet, s a területre az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek összefogásával 220 facsemetét ültettek. Elkészült a kert impozáns, felülnézetből mandulalevélre emlékeztető kapuja is, amelyet Pikó Gábor és Fricker Ferenc tervezett. Az alkotást  Major Janka helyi szobrászművész fafaragásai díszítik.

Fricker Ferencné és Varga István is ültetett facsemetét. Fotó: Szabó Judit

Péter Károly polgármester elmondta, hogy Vonyarcvashegyen volt  egykor a Festetics család manduláskertje. A hagyományokat megőrizve és a kiváló adottságokat kihasználva vágtak bele a mandulatermesztésbe, s a 220 elültetett fán kívül a lakosságnak is biztosítottak 80 csemetét, hogy minél több helyen teremjen az értékes csonthéjas.

Gazda Róbert, az önkormányzat karbantartója szintén kivette a részét a munkából. Fotó: Szabó Judit

A későbbiekben egy kézműves sajtoló üzemet hoznának létre pályázati támogatással, 30-40 millió forintos, önkormányzati  beruházással. Pirított mandulát, mandulalekvárt, -befőttet, hidegen és melegen sajtolt olajat készítenének, s a termékeket értékesítenék.  Az a cél, hogy Vonyarcvashegy éppen olyan híres legyen a manduláról, mint például Tihany a levenduláról, s a fejlesztéssel   bővüljön a munkahelyek száma.

Péter Károly polgármester a kert kapujában mandulából készült termékekkel. Ilyeneket szeretnének előállítani. Fotó: Szabó Judit

A mandula köré évek óta szerveznek rendezvényeket (virágzásünnep, sütemények versenye), de továbbiakat is életre hívnak, népszerűsítve a fák termésének egészségre gyakorolt pozitív hatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!