Vonyarcvashegy

2014.04.13. 15:35

Mandulára épített fejlesztések

Vonyarcvashegy - Idén is megünnepelték a mandulavirágzást a településen, a VII. Hercegi Mandulás Napok keretében.

Szabó Judit

A vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében zajlott program annak állított emléket, hogy a település egykor Festetics-birtok volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. A kétnapos rendezvényen gyermekprogramokat, sütemény bemutatót és előadásokat is szervezett a művelődési ház, vasárnap pedig jelképesen szalagot kötöttek egy mandulaágra. Eredetileg egy Mandulás utcai fát szalagoztak volna fel, de az eső miatt beköltözött a program a művelődési házba.


Illésné Major Julianna, a művelődési ház igazgatója és Péter Károly polgármester szalagot kötöttek a mandulafa ágra (Fotó: Kósa Tamás)

 

Péter Károly polgármester elmondta: a tihanyi levenduláéhoz hasonló hírnevet szeretnének szerezni a vonyarcvashegyi mandulának. Az önkormányzat létrehoz egy mandulás kertet. A területen már vannak korosabb fák, ezek mellé ősszel háromszáz csemetét ültetnek. Pályázaton nyertek ötmillió forintot a kert kapujára, a díszes bejárat június végére készül el. A lakosságot is ösztönzik mandulafák ültetésére, a mandulás napokon csemetejegyet kaphattak a résztvevők.

A hosszabb távú tervek között szerepel egy présház kialakítása a turisztikai egyesülettel közösen. Itt akár hidegen sajtolt mandulaolajat is előállíthatnak. A művelődési ház pedig egy receptkönyv kiadását készíti elő. Mandulás ételeket a hétvégén is lehetett fogyasztani azokban az éttermekben, amelyek kapcsolódtak a rendezvényhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!