Frissen Zalából

2021.12.06. 14:48

Fejlesztésben gondolkoznak Miháldon

A 900 éves dél-zalai településen az elmúlt időszakban számos területen előreléptek, ám megannyi tervük vár még megvalósításra. A saját források felhasználása mellett több pályázaton szerepeltek sikerrel.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Miháld első írásos említése 1121-ből származik, amelyre egy kutatás során a Veszprém megyei almádi monostorapátság és bencés kolostor alapítólevelében bukkantak rá. A jubileumi ünnepséget idén nyáron tartották, melynek keretében a település központjában felavatták Szent Mihály arkangyal, a mennyei hadak nagy vezérének és győztes harcosának fából készült szobrát.

Tennivaló akad bőven a településen, Gerő Sándor polgármester kiemelt néhányat. Az iskola épületének ablakai elöregedtek, és a szélfogó sem töltötte be már nevében szereplő funkcióját. A tél beállta előtt cselekedtek, s 11 ablakot, valamint a bejárati ajtót saját forrásból, mintegy 1,1 millió forintból cserélték modernre.

– Eredetileg két iskolaépületünk van, de az egyik, a kis iskoláé már évek óta üresen tátongott – folytatta a településvezető. – Stabil és jó konstrukció az építmény, így nem szerettük volna elhanyagolni, ezért igyekeztünk forrást találni a hasznosítására. Egy alapítványon keresztül 6 millió forintot nyertünk, ám mivel az építőanyagok ára elszabadult, az önkormányzati testület további 800 ezer forintot szavazott meg a felújításra. Az összes nyílászárót kicseréljük, a belső válaszfalakat átrakatjuk, női és férfimosdókat alakítunk ki, s ezzel együtt új funkciót kap az ingatlan. A munkálatok jelenleg is folynak, ha elkészül, egyfajta közösségi tér jön létre, melynek fűtése költséghatékonyabb lesz, mint az egész művelődési ház üzemeltetése.

Gerő Sándor kiemelte: a Belügyminisztérium pályázatán 11,5 millió forintot nyert a település a Táncsics utca felújításához, melyhez 2 millió forint önerőt biztosítanak. A három önkormányzati fenntartású út közül ez lesz az egyik, amelyik teljes egészében új burkolatot kap. Ezenkívül még a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ programja keretében kilenc ősi gyümölcsfát ültettek az iskola udvarába, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fákat a gyerekek gondozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!