Utazó

2014.07.01. 13:05

Reneszánsz élet Egerváron - Több mint négyszáz túrázó érkezett játékunkra

Lapcsoportunk geocaching játékának zárórendezvénye az egervári Nádasdy–Széchényi várkastélyba invitálta a négy megye kirándulóit.

Magyar Hajnalka

A mintegy félmilliárd forintos felújítás révén nemrég átalakított kastély jó választásnak bizonyult, hiszen több mint négyszázan jöttek el Fejér, Veszprém, Vas és Zala megyéből. A bándi Görög család még tekerni is hajlandó volt az élményért.

– Veszprém és Egerszeg között vonattal jöttünk, de az út többi részét nyeregben tettük meg – avat be a családfő, Görög Balázs, aki feleségével, Görögné Pichner Bernadettel és felnőtt fiával, Bencével érkezett. Elkötelezett túrázókkal van dolgunk, hiszen geocaching játékunk mind a nyolc helyszínén megfordultak. Sőt, Bence már két éve, a játék indulásakor bekapcsolódott, s élményei nyomán szülei is csatlakoztak.

– Egytől egyig gyönyörű helyszínek szerepeltek a sorozatban, ahova, ha nincs ez a játék, nem biztos, hogy eljutottunk volna – kapcsolódik be a feleség. – Ki gondolná, hogy még az otthonunk közvetlen közelében, Veszprémben is találtunk újdonságot? Márpedig a Margit-romokat e játék keretében fedeztük fel...

Most viszont nem romok közé érkeztek, hiszen az elmúlt három év munkálatainak köszönhetően az egervári kastély egy valóban leromlott állagú műemlékből a 21. századi turizmust kiszolgálni képes komplex létesítménnyé vált. Reneszánsz látogatóközpontot alakítottak ki benne, ennek megfelelően a földszint és az emelet szinte összes terme kiállítóhellyé alakult át, a régi kápolna helyén pedig új recepció épült, kiállításoknak helyt adó galériával. Az egész várba geotermikus padlófűtést szereltek be, a mozgássérültek közlekedését lift biztosítja, az eligazodást okostelefonos látogatóvezető támogatja.

A szombathelyi Horváth házaspár és a három fiú, Ákos, Áron, valamint Barnabás most járt első alkalommal az egervári kastélyban (Fotó: a szerző)

Az életmódtörténeti kiállításhoz az elmúlt években zajlott kutatások, régészeti feltárások és levéltári kutatások eredményeit használták fel. A helyreállított helyiségek sorában negyven korhű bútormásolattal berendezett kora barokk és reneszánsz terem is akad. Emellett tapintható tárlat, időszakos kiállítótér, ajándékbolt és kávézó is található a boltívek alatt.

A történelmi áttekintést az egervári várkastély múltját 1288-tól, az első írásos említéstől napjainkig bemutató érintőképernyős időszalag segíti, s ugyanebben a teremben kínál élményt a Kárpát-medencében található négy sarokbástyás várkastélyok makettjeiből rendezett kiállítást. Összesen 60 ilyen erődítmény épült a történelmi Magyarország területén, amiből egyetlenegy, az egervári áll ma hazánkban. A nagybiccsei vár például Szlovákiában található, ám a makettjét itt csodálja a 2,5 éves Biczó Nóra, aki a Vas megyei Lukácsházáról érkezett édesanyjával, Madár Ágnessel és édesapjával, Biczó Miklóssal, a jeles tekejátékossal.

A két és fél éves Biczó Nóra Lukácsházáról érkezett szüleivel, s nagyon érdekelték a vármakettek. Képünkön éppen a nagybiccsei védmű kicsinyített másával ismerkedik (Fotó: a szerző)

– Kicsit későn kapcsolódtunk be a játékba, mert tartott még a tekeszezon, de így is sikerült eljutnunk négy helyszínre – mondja. – Szeretnénk, ha Nóra úgy nőne fel, hogy a túrázás, az ország megismerése természetes része legyen az életének. A várkastély után mindenképpen felkeressük az AquaCityt, már csak Nóri kedvéért is, és ha még belefér, szeretnénk megnézni a skanzent is.

– Eddig mindig csak vonatból láttam a várat, most végre bent is körülnézhetünk – halljuk Bujtás Ferenctől, aki Bujtás Boglárka társaságában Gencsapátiból érkezett. A látnivalók a gyerekek fantáziáját is felcsigázták, a szombathelyi Horváth házaspár három fia, Ákos, Áron és Barnabás nagy élvezettel veszi birtokba például a lovagtermet, de a székesfehérvári Orosz család lányai, Dóri és Zsófia ugyancsak otthon érzik magukat az ódon falak között.

– Második alkalommal veszünk részt a geocaching túrán, korábban mindig más program adódott – avat be Oroszné Gámán Krisztina. – Ha megnéztük a várat, az AquaCityt sem hagyjuk ki – néz mosolyogva a lelkesen bólogató lányokra.

A gencsapáti Bujtás Boglárka és Bujtás Ferenc a negyedik pecsétet gyűjti be Winkler Vandától az egervári vár udvarán (Fotó: a szerző)

A program vonzerejét növelte, hogy a geocaching túrára benevezők nyolc, különféle kedvezményekre feljogosító kupont is kaptak. Ezeket beváltva harmadáron nézhették meg az egervári várkastélyt, ingyen a Szent Katalin-templomot, s jelentős kedvezménnyel ebédelhettek meg a Rózsakert étteremben. Zalaegerszegre is érdemes volt átruccanniuk, hiszen féláron léphettek be az AquaCitybe, jelentős engedménnyel láthatták a Göcseji Múzeum és a Falumúzeum érdekességeit, de a Véndiófa étterembe és a Fenyő presszóba is megérte betérniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!