Utazó

2012.08.08. 08:51

Élményekkel teli nyár Finnországban

Messze van. Ezt szokták mondani, ha a finnországi utazást említjük. Finnországot kevésbé fedezték fel a magyar turisták. Pedig érdemes elindulni és megismerni.

Balla Emőke

Anyagi okai is lehetnek annak, hogy Finnország nem tipikus úti cél. Az északi ország nem tartozik a legolcsóbb helyek közé. Az utazási irodák sem nagyon kínálnak finn körutazást, legfeljebb baltikumit, lengyel, orosz, lett, litván, észt és svédországi látványosságokkal egybekötve. A legpraktikusabb baráti társasággal, csoporttal utazni, vagy a Magyarországon igen aktívan működő Magyar-Finn Társaság valamelyik helyi szervezetével, körével, egyesületével közösen.

Ha eljutunk Finnországba, az ismerkedést valószínűleg a fővárossal kezdjük, a Sibelius-emlékművel, a Finlandia házzal, a Szenátor téren magasodó hatalmas Nagytemplommal, de Helsinkiben található a svéd korszak legnagyobb erődítménye, a Suomenlinna, az ország legrégebbi áruháza, a Stockmann, a legértékesebb finn művészeti gyűjtemény, az Ataneum.

Nyáron különösen hangulatos kiülni a Helsinki szívében lévő parkba, az Esplanadi sétányon hallgatni a színpadon zenélő muzsikusokat és továbbsétálni a kikötő melletti nyüzsgő piactérre, ahol nemcsak a halkülönlegességeket csodálhatjuk, de vásárolhatunk bogyós gyümölcsöket (marja) - epret, málnát, szedret, ribizlit, vörös és fekete áfonyát -, leülhetünk sült lazacot enni, kávézni, miközben a kikötőbe érkező tengerjáró hajók nagyságán ámulunk, de kis hajókkal mi is kirándulhatunk a szigetekre (a Helsinkihez tartozó közel 300 sziget, illetve zátony közül a négy legnagyobb fél- vagy egész napos időzést kínál). Minden évszaknak megvan a szépsége és sokan szeretik a téli Finnországot is, én a nyári időszakot kedvelem és ajánlom az olvasóknak - noha ottlétemkor finnektől hallottam azt a viccet, hogy a finn nyár olyan rövid, idén csütörtök délután volt... Ez persze lehet tréfás túlzás, de akár valóság is. A nyári időjárás változatos, a tizenkét fok éppúgy előfordulhat, mint a huszonöt.

 


 
Vonzó a finn nyár. A finneknek is, akik inkább tavasszal és ősszel utaznak, a nyarat otthon töltik, nyaralóban, a mökkiben, tóparton vagy tengerparton. És vonzó a turisták számára is, akik - ha szerencséjük van, családdal, barátokkal - szintén eljuthatnak oda, szaunázhatnak, úszhatnak, csónakázhatnak, a parton tábortüzet gyújthatnak. Az "ezer tó országában" a természetet kedvelők örömüket lelik;  az országot tavak, erdők és nemzeti parkok országaként ismerjük.

Ha tehetjük, ismerkedjünk meg a vidéki Finnországgal is. Porvoo régi városának vízparti házaival, Turku várával és katedrálisával, Tampere szabadidőközpontjával, Jyv„skyl„ Alvar Aalto-múzeumával, Joensuu észak-karéliai múzeumával, Oulu skanzenjével, Rovaniemi Arktikum múzeumával és a Mikulással.

 

 

 

A finnek július 25-én Jaakko napját ünneplik. A mi meleghozóinkkal ellentétben Jaakko éppen ellenkezőleg, "melegvivő", mivel a néphit szerint Jaakko hideg követ dob a vízbe (Jaakko heitt„„ kylm„n kiven veteen). A tavak vize ekkortól hűlni kezd, ami már az őszt vetíti előre. Augusztus közepén kezdődik az iskola és hamarosan itt az ősz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!