Utazó

2011.11.22. 16:25

Megújul a patinás Balatoni Múzeum Keszthelyen

Az Aranyhíd címet viselő állandó kiállítás az emeleten zavartalanul látogatható, s a keszthelyi Balatoni Múzeum rendezvényeknek is helyet ad. Az intézmény földszintjé azonban átalakítási munkák zajlanak.

Sámel József

A Balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése elnevezésű projekt keretében a múzeum 126,4 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. Az összeghez a fenntartó megyei önkormányzat 22,3 millió forint önerőt biztosított. Havasi Bálint igazgatótól megtudtuk: Egeresi Márta és Akúcs Levente tervei alapján, közösségi terek kialakításával, funkcióváltással megújulnak a látogatói terek. A modernizáláson túl múzeumi boltot, kávézót alakítanak ki, s az épület körüli kertet is felújítják, ott pihenő és játszóparkot hoznak létre. Sor kerül az akadálymentesítésre, s Braille-írásos információs rendszert indítanak. A játékos múzeum interaktív installáció minden korosztály számára a teljes gyűjteményt mutatja be korszerű formában. A projekt megvalósításával erősödik az intézmény azon szerepe, hogy a Balatont komplex természeti és kultúrtörténeti szemszögből mutassa be, azaz a látogatókkal megismertesse a tó természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségét, valamint fenntartsa az az iránti érdeklődést.  A beruházástól mindemellett azt is várják, hogy jelentős mértékben növekszik a látogatók száma.


A Balatoni Múzeum más pályázaton is eredményesen szerepelt, a TIOP keretből 34,2 millió forintot nyert el. Az összegből  múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakításával szakkörök és előadás-sorozatok lebonyolítására alkalmas helyiségeket nyitnak az épületben. Számos szemléltetőeszköz (tárgymásolatok, öltözékek, makettek, stb.) mutatja majd be a Balaton múltját, az őskortól a 20. századig. A projekt megvalósítása lehetőséget teremt a száztíz éves intézmény, valamint az állandó kiállításhoz kapcsolódó  részben már digitalizált  balatoni kutatások felhalmozott tudásanyagának eléréséhez.


Mesés foglalkozások gyermekeknek
Egy esztendeje indította el a Mesél a Balatoni Múzeum című projektjét az intézmény, 36,4 millió forintos pályázati támogatásból. A tizennégy  hónapos program első részének keretében eddig több mint százharminc foglalkozáson vehettek részt az óvodás, általános és középiskolás diákok. A program  melynek keretében különböző kellékeket is beszereztek  ez év végéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!