Utazó

2011.05.23. 11:22

Számos kastély alakul kulturális központtá

Számos műemléki kastély újulhat meg és alakulhat át közösségi térré, kulturális központtá a jövőben az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően.

MTI

Több kastély felújítási és átalakítási terve készült el az elmúlt évben, a pályázatok támogatási szerződéseit aláírták, két helyen a felújítási munkák is elkezdődtek, egy kastélyt pedig tavaly adtak át - tájékoztatta az MTI-t Virág Zsolt projektmenedzser az egri Érseki Palota felújítása kapcsán.
   
Május 20-án írták alá az egri palota felújítására vonatkozó szerződéseket, így a műemlék középső szárnyán elkezdődhetnek a munkálatok, a látogatóközpont átadása 2013 május közepére várható. A projekt mintegy 1,18 milliárd forintból valósul meg, amelyből az európai uniós támogatás csaknem egymilliárd forintot tesz ki.
   
Felújítási munkálatok kezdődtek meg idén a fertődi Esterházy-kastélyban és az edelényi kastélyban is, a Zirci Ciszterci Apátság átadásának várható ideje 2012 szeptember vége. Az egervári Nádasdy-kastélyban, a Vásárhelyi-Bréda-kastélyban Lökösházán és az egri Érseki Palotában pedig aláírták a támogatási szerződéseket.
   
A kastélyprogramoknál az egyik legfontosabb szempont a turisztikai vonzerőfejlesztés, ezért a koncepció erre összpontosít - mondta el Virág Zsolt. Geotermikus fűtéssel és számos alternatív energiaforrás biztosításával csökkentik a fenntartási költségeket, valamint olyan új szolgáltatásokat létesítenek, amelyek segítenek a kastélyoknak üzemeltetési költségeik alacsonyan tartásában. (Exkluzív ajándékbolt, különleges korabeli süteményeket árusító cukrászda és vinotékák töltik majd be ezt a szerepet.)
   
A 800-1000 forint közötti jegyárak lehetővé teszik, hogy valódi közösségi térré alakuljanak a kastélyok belső és külső terei, a tematikus és időszaki kiállításokkal pedig a kulturális életbe szeretnék bekapcsolni a palotákat. Kialakítanak egyéni rendezvényekre is kibérelhető termeket, valamint iskolai csoportoknak szerveznek ismeretterjesztő kirándulásokat.
   
A tervezők nagy gondot fordítanak a kastélyok állandó kiállításainak megtervezésére is. "A XXI. században már nem köthető le az emberek figyelme hagyományos kiállításokkal, így megpróbáltuk a kastély és az egyház múltját érdekes és rendhagyó módon bemutatni. Olyan installációkkal és egyedi megoldásokkal dolgoztunk, amelyek eltérnek a szokványos hosszú, molinós magyarázatoktól, valamint a hagyományos tárlatoktól" - fogalmazott az egri projektről a szakember, utalva ezzel például az okostelefonok adta lehetőségek kiaknázására.
   
Múzeumpedagógusokkal együttműködve, komoly levéltári munkával megerősítve tervezték meg a tárlatokat, amelyek nemcsak az egyes kastélyokat, hanem azok építésének korát is bemutatják: a látogatók így jobban megismerhetik a késő reneszánsz és kora barokk világot.
   
A projektmenedzser elmondta: "a kastélyok a fejlesztések révén országos turisztikai vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé vállnak. A család- és látogatóbarát terekben interaktív megoldásokkal egészül ki a szolgáltatások köre. A szórakozva tanulást a kiállításokon az érintőképernyős terminálok biztosítják, a beépített monitorok pedig sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak majd".
   
A hajósi érseki kastélyt 2010 szeptemberében adták át, ahol ezek a fejlesztések már megvalósultak. Az intézmény látogatószáma a rekonstrukció óta azt jelzi, sikeres volt a program, a környékbeliek éppolyan szívesen látogatják a megújult műemléket, mint ahogy az ország más pontjáról vagy a külföldről érkező turisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!