Utazó

2010.11.11. 16:54

Pályázati pénzből szeretnék fejleszteni a dobronaki tájházat

A szlovén– magyar határ menti együttműködés jegyében, egy közös pályázati program keretében a közeljövőben új funkciókkal kívánják bővíteni a település Dobronoki Györgyről elnevezett tájházát.

Gyuricza Ferenc

Az elképzelésekről Cár Anna, a községi magyar nemzetiségi önkormányzat elnöke beszélt röviden. Mint elmondta: kézműves tevékenységek meghonosításával szeretnék igazán élővé tenni a jelenleg egyszerű tájházként funkcionáló épületet.

– Már benyújtottunk egy pályázatot a Vas megye szélében található Őriszentpéter városával közösen, s elmondhatom, az anyagot az illetékesek szakmai szempontból nagyon jónak találták, hiszen maximális pontszámot kapott a bírálat során – részletezte Cár Anna. – A rendelkezésre álló pénzügyi keret azonban akkor kiürült, a szükséges összeget ezért nem tudták folyósítani. Mi viszont nem tettünk le a tervünkről, s némileg kibővítve ismét beadtuk a pályázatot.


A helyi magyar közösség elnöke az épület majdani szerepéről szólva kifejtette: a térség hagyományos kézműves foglalkozásai közül elsősorban a szövést és a fazekasságot szeretnék meghonosítani a falak közt, illetve a már meglévő alapokat – például a Dobronakon nagy hagyománnyal bíró hímestojásfestést – is tovább szeretnék fejleszteni.

A hetési tájházat 2006 őszén nyitották meg, s a község híres szülötte, a XVII. század egyik legismertebb tudósának számító Dobronoki György szerzetes nevét vette fel, aki Pázmány Péter segítőjeként részt vett a nagyszombati egyetem létrehozásában, illetve a zágrábi egyetem, a győri, a homonnai és a soproni kollégiumok alapítása is köthető a nevéhez.

Az épületben látható helytörténeti és néprajzi gyűjteményt – melynek összeállítását anno a Szegedi Tudományegyetem tanárai is segítették – a 2009 októberében Szlovéniában tárgyaló akkori köztársasági elnök, Sólyom László is megtekintette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!