Szilvágy

2015.06.13. 19:15

Védekezés a fenyegető árvíz ellen

Szilvágy - A göcseji település egy részét rendszeresen elöntő Medes-patak medrének megtisztítására, illetve egy oda vezető árok mélyítésére irányult az a polgári védelmi gyakorlat, amit szombaton tartottak a községben.

Gyuricza Ferenc

A munkálatok a települési önkéntes mentőcsoport rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatát is szolgálták egyben. Szilvágyon ugyanis a tavalyi esztendő végén 21 fővel alakult meg az önkéntes mentőcsoport, ám eddig ilyen jellegű gyakorlaton még nem vettek részt a tagjai.

– Körülbelül négy éve volt egy polgári védelmi gyakorlat a faluban, ám annak még teljesen más volt a kerete – foglalta össze lapunknak Péntek Katalin polgármester. – A falut jellemzően a vízkárok veszélyeztetik, a Medes-patak évente többször elönti a Béke utcai ingatlanok egy részét, a tavaly szeptemberi áradás idején lakóházba is betört a víz. A hasonló eseteket szeretnénk megelőzni a mostani munkálatokkal.

A Medes-patakba vezető árkot munkagéppel mélyítették ki. Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombati gyakorlat során a patakmeder megtisztítását és egy oda vezető árok mélyítését végezték el szakmai segítséggel az önkéntesek. A szilvágyi mentőcsoport hivatalosan 21 főt számlál, ám ennél többen vették ki a részüket a munkákból.

– Mentőcsoportunk fő tevékenységi körébe az árvízvédelmi és a vízkár-elhárítási munkálatok, kimenekítési és kitelepítési feladatok, a területzárás, az ideiglenes befogadóhelyek aktiválása, valamint a lakosság ellátásának a segítése tartozik – tette még hozzá Péntek Katalin. – Ahhoz, hogy hivatalosan is működhessen a csoport, szükség volt a rendszerbeállító és minősítő gyakorlat végrehajtására, amit úgy próbáltunk megszervezni, hogy annak a település lakossága is gyakorlati hasznát vegye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!