Sportvilág

2014.02.08. 13:47

Az orosz profizmus próbája is

Olimpia. Minket magyarokat talán kevésbé „mozgatnak meg” a mindenkori téli olimpiai játékok, lévén, hogy nem vagyunk ebben a műfajban „nagyhatalom”. Mindenesetre Szocsiban pénteken fellobbant a XXII. Téli Olimpia lángja és azért nálunk is kiemelt figyelmet kap az oroszországi esemény.

Kerkai Attila

A számok nyelvére lefordítva,  85 ország közel háromezer sportolója 15 sportágban  98 versenyszám érmeiért indult harcba, köztük 16 magyar, akik valószínűleg nem kapnak majd szerepet az éremosztásnál.  Ettől függetlenül esemény idehaza és a világban is a téli olimpia. Bár az eredményeink a téli játékokon messze nem hasonlíthatóak össze a nyári  olimpiai szereplésünkkel a pénteki megnyitón a legmagasabb szinten képviseltettük magunkat, hiszen Áder János köztársasági elnök is ott volt a Fekete-tenger partján található Szocsiban,   szombaton pedig meglátogatta a magyar csapatot. A köztársasági elnök megnyugtatott mindenkit, hogy az orosz szervezők a hazai és nemzetközi sajtóban megjelent hírekkel ellentétben felkészültek a nagy eseményre és remek körülményeket tapasztalt odakint.

Ami tényleg lényeges. Mert mi,  magyarok talán egy kicsit valóban hajlamosan vagyunk észrevenni a legkisebb hibát is, ha nem nálunk zajlik egy-egy nagy világesemény... Az persze elkerülhetetlen, hogy egy ilyen volumenű rendezvényen ne legyenek bakik vagy  hibák, s maradjunk annyiban, hogy egyelőre mi még csak nem is álmodozhatunk arról, hogy  olimpiát rendezzünk. Az oroszok pedig nagyon készültek  a téli játékokra, úgymond hibátlan olimpiát szeretnének rendezni, aminek még csak az elején vannak ők is. Nem tudni, végül miként sikerül ez számukra, de bízzunk benne, hogy nem történik „rendkívüli" esemény. És ez nem csak a  rendezők sikere lenne, hanem az  egyetemes  sporté is. Olvashattuk, hallhattuk azokat a fenyegetéseket, melyet terroristák juttattak el a szervezőkhöz, de egyes országok sportolóihoz  is, ráadásul Szocsi egy olyan térség közelében fekszik, ahol valóban nem ritkák a terrorcselekmények, de bízzunk benne, hogy nem árnyékolja be semmi ilyen a most zajló játékokat.

Amúgy Oroszország,  gazdasági és minden egyéb potenciálja révén joggal bízik a sikerben, s ez így volt már az elmúlt nyáron is, amikor Kazanyban az Universiadét rendezték. Ahol zalaiak is részt vettek, hiszen a ZTE NKK női kosarasainak szakvezetője, Gáll Tamás volt a női válogatottunk szakvezetője és magával vitte két játékosát, Varga Zsófiát és Ambrus Szandrát is. Az ő beszámolójuk alapján minden a lehető legprofibb szervezés mellett zajlott, a létesítmények világszínvonalúak voltak és tízezer sportolót „mozgatni" sem akármilyen logisztikai feladat. Az Universiadén ebből a szempontból minden a legtökéletesebben zajlott, úgyhogy Szocsiban is hasonló várható.

Szervezői oldalról biztosan, hiszen az oroszok nem is titkolták: a tökéletes olimpiát szeretnék megrendezni. Ezen  törekvés mögé pedig Vlagyimir Putyin orosz államfő  elsőként sorakozott fel, ami azért elég komoly érv arra, hogy a szervezők tényleg nagyon odafigyeljenek munkájukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!