Sportvilág

2014.01.12. 15:00

A Monte Carlo Rallyval elrajtol a 2014-es WRC szezon! (videóval)

A héten rendezik a rally-világbajnokság szezonnyitó futamát

Hanzséros Tünde

Jókora változáson ment keresztül a Monte Carlo Rally itinere a tavalyihoz képest De van, ami állandó. A látvány, a hangulat, és a légkör, ami körüllengi a legendás versenyt.

A Monte idén új helyről rajtol, méghozzá a tavalyi világbajnok, Sébastien Ogier szülővárosából, Gapból, amely 300 kilométerre északnyugatra fekszik Monacotól, és az első két versenynapon itt kap helyet a szervizpark is. 

A csütörtöki nyitónapon 6 gyorsasági szakasz vár a versenyzőkre amely összesen több mint 125 versenykilométert jelent,  közel 400 kilométernyi összekötő szakasszal. A pénteki nap hasonlóan megerőltetőnek ígérkezik, azonban itt már ismerősen csengő szakasznevek is feltűnnek az itineren, mint például a Sisteron. A mezőny végül a pénteki nap esti zárószakasza után érkezik meg Monte Carloba.

A szombati versenynap első négy gyorsaságija rendkívül hosszú.két alkalommal kell megtenniük a 49 kilométeres Vitrolles-Faye és szintén kétszer a 37 kilométeres Sisteron-Thoard szakaszt. De mégis az utolsó négy szakasz jelenti a legnagyobb kihívást.A 23 illetve 17 km-s gyorsaságik ugyan nem a leghosszabbak, azonban a La Bollene Vesubie-Moulinet és a Sospel-Breil sur Roya nevek hallatán görcsbe rándul a versenyzők gyomra. 

Itt található ugyanis a hírhedt Col de Turini útszakasz , amelyet a versenyzők kétszer teljesítenek.  Egyszer nappal, egyszer pedig sötétben. Ez utóbbit a "hosszú kések éjszakájaként" is emlegetik, utalva az autókra felszerelt fényszórók pásztázó fénycsóvájára. 
Közel negyven hajtűkanyarral tarkított út vezet fel az 1600 méteres tengerszint feletti magasságban található célpontig, ahol rajongók ezrei állnak az út szélén, tábortüzeket gyújtva, egyedi és megismételhetetlen hangulatot teremtve ezzel a verseny záróakkordjának.

További információk IDE kattintva ->>

A versenyzők már javában tesztelnek a Montéra. 

Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul a Montén debütáló Hyundai i20WRC-vel



Mads Ostberg és Jonas Andersson a Citroën DS+ WRC-vel



Elfyn Evans a Ford Fiesta RS WRC-t tesztelte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!