Sportvilág

2011.06.28. 15:18

Szekeres Dorina terve kész: Kínából indulva, Amerikán át a londoni olimpiáig jutni

Mondhatni itt, a szemünk előtt nőtt fel Szekeres Dorina, aki kezd érett versenyzővé válni. Sőt, több már, mint tehetség... Mert az a tény, hogy megvédte bajnoki címét 200 méteres hátúszásban, mindennél beszédesebb. Most az Universiadéra készül, aztán indul Amerikába, hogy aztán jövőre Londonba érjen...

Kerkai Attila


Szekeres Dorina megannyi korosztályos sikert elérve tavaly a felnőtt országos bajnokságon nyert a 200 méteres hátúszásban és indulhatott az Európa-bajnokságon. Most szombaton „duplázott”, hiszen 200 háton megvédte bajnoki címét. Dorina idén érettségizett (amúgy kitűnőre), de téved, aki úgy gondolja: jöhet a jól megérdemelt vakáció.

- Á, dehogy... - mosolyodik el itthon, a városi uszodában, ahol tovább készül az egerszegiek kiválósága, méghozzá a Kínában megrendezendő Universiadéra, az egyetemisták és főiskolások „olimpiájára”.

-  Nem lesz egyetlen nap pihenőm sem, hiszen augusztus tizedikén utazom Kínába, majd Amerikába, hiszen felvettek az Indiana Universityre. Erős egyetem, de erős az úszósportja is, ezért választottam. Beszélgetésünk apropóját most a címvédés jelenti, amiről persze nem feledkezünk meg. Már csak azért sem, mert nem „magától” jött, ráadásul egy olyan sportágban, ahol Cseh Lászlók, Gyurta Dánielek, Jakabos Zsuzsák vagy Verrasztó Evelynek állnak rajtkőre az ob-n is.

„Kicsúszott” eredményről pedig nem beszélhetünk már Szekeres Dorina esetében sem...

 

- Volt rajtam teher, hiszen idén érettségiztem, ami miatt kevesebb idő jutott például edzőtáborozásra is - említi Dorina. - Az igazi munka így az utolsó két hónapra esett, de azt gondolom, hogy sikerült összekapnom magam, és ennek lett a gyümölcse most a címvédés. Ráadásul olimpiai B-szintet úsztam, ami ugyan még nem jelent automatikusan londoni repülőjegyet, de jó esély van így is az olimpiai indulásra.

A bűvös szót („olimpia”) tehát kimondta Szekeres Dorina is, ahogy korábban edzője, Horváth Csaba szintén megemlítette. S miért is? Mert nem reménytelen kijutni, azt pedig szinte fölösleges is megkérdezni, mennyire mozgatja most a fantáziáját a londoni út...

- Hogy mennyire? - kérdez vissza, az arckifejezéséből pedig kiolvasható: ezt nem is kellett volna feltenni. - Amerikában is azért választottam olyan egyetemet, ahol jó csapat van és fel lehet készülni. Mehettem volna Floridába is, de nem csak úszogatni akarok odakint, hanem úszni! Az Universiade-indulás azért fontos, mert én ezt is felkészülésnek szánom. Az olimpiai A-szint, amely biztos indulást jelent, három másodpercre van a legjobbamtól, amely soknak tűnik, de nem ledolgozhatatlan. Minden attól függ, miként rázódok bele a kinti munkába. Aki megjárta már ezt az utat, volt, hogy óriásit fejlődött, de akadt olyan is, aki nem.

Dorina a rövidesen kezdődő vb-ről viszont lemarad, hiszen májusig kellett volna szintidőt úszni (a legjobbjától csak egy másodpercre volt), de akkor neki még tanulnia kellett. Az Universiade viszont fontos számára is, csak még azt nem tudja, hogyan készül az utolsó héten...

- Elvileg a városi uszodában ekkor engedik le a vizet a nyári karbantartásra, de éppen ekkor nem szeretnék már edzőtáborba utazni... Az lesz az utolsó hetem itthon, hiszen elutazom Kínába, ahonnan már nem jövök haza, mert repülök Amerikába, az egyetemre. Legközelebb karácsonykor, vagy jövő ilyenkor jövök haza - alighanem abszolút érthető, miért maradna már inkább itthon.

Azt kérdezzük tőle, elismerik- e mindazt, amit eddig elért. Mert alig érettségizett le, de már kétszeres felnőtt bajnoknak mondhatja magát, készül az Uviversiadéra és reményei szerint az olimpiára. Amikor jövő nyáron hazatér, az EuropTec-Zalavíz ZÚK színeiben akar indulni az ob-n, s ha sikerül, Londonban is.

 

- Akik közel állnak hozzám, a családom, az ismerősök és barátok, persze hogy elismerik mindazt, amit eddig elértem - kezdi a választ, majd így folytatja: - Nem fogok panaszkodni, eddig is csendben dolgoztam, s nem a pénzért vagy az elismerésekért, hanem magamnak. Ha meg ezzel másoknak is örömet szerzek, az nagyon jólesik. Az, hogy a helyi, városi sportvezetés miként értékeli mindezt, már nem az én dolgom megítélni, csak azt tudom, hogy ide akarok visszatérni. Ha sikerülne kijutni az olimpiára, akkor a ZÚK színeiben tenném meg, hiszen innen indultam, s amúgy is ez lenne a természetes...


LEHETNE MIÉRT BÜSZKÉNEK LENNI
Olimpikont nevelni a legnemesebb, de a legnehezebb feladat is egyben, ezért is lenne miért szurkolni a EuropTec-Zalavíz ZÚK csapatának, hogy sikerüljön. Mert ugyan Szekeres Dorina hamarosan - csak átmenetileg - megválik a csapattól, de ide tér vissza. Ráadásul minden tudását itt szerezte meg, itt nőtt fel, Zalaegerszegnek sem lenne mellékes, ha büszkeséggel említhetnék: innen is el lehet jutni a legjobbak közé. Ezért lenne fontos támogatni a jövőben is minden kis mûhelyt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!