Nem fél a soproni feladattól

2019.05.20. 20:10

Vonzó csapatot hagy itt Gáspár Dávid, de vonzotta egy nagy kihívás is

Gáspár Dávid, a ZTE NKK női kosárlabdázóinak vezetőedzője bronzéremmel búcsúzott el együttesétől, hiszen hétfő este bejelentették, hogy a Sopron Basket vezetőedzője lett. A játékospályafutását 2016 őszétől az edzősködésre váltó szakvezető szerint az egerszegiekkel megérdemelten lettek érmesek. Az új kihívást pedig nem utasíthatta vissza.

Kerkai Attila

Gáspár Dávid szeretett a ZTE NKK-nál dolgozni, de ki akarja próbálni magát magasabb szinten is Fotó: KT/Zalai Hírlap

– Hova helyezné ezt a bronz­ér­met a képzeletbeli vitrinjében? – kérdeztük elsőként a búcsúzó szakvezetőtől, tudva azt is, hogy edzőként ez az első érme felnőtt csapat kispadján.

– Ha összevetem a játékosként szerzett érmeimmel, akkor is az egyik legértékesebb számomra. Mi, egerszegiek ugyanis tudjuk, hogy a női bajnokságban érmet szerezni, egy egerszegi csapatként mennyire értékes dolog.

– Titkon számoltak vele? Csak azért kérdem, hiszen tavaly már megmérkőzhettek a bronzért, de akkor éppen a Győr kerekedett felül.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondoltunk rá. Ám azt is tudtuk, hogy a bajnokság végére nagyon nehéz lesz újra eljutni addig, hogy erről egyáltalán beszélni lehessen. Azt gondolom, hogy az előző évi négy közé jutásunk nagyobb meglepetésnek számított. Ám, ha már újra eljutottunk eddig, úgy voltunk vele, hogy nyerjünk meg legalább egy párharcot. Sikerült.

Gáspár Dávid szeretett a ZTE NKK-nál dolgozni, de ki akarja próbálni magát magasabb szinten is Fotó: KT/Zalai Hírlap

– Mi volt a siker kulcsa, hiszen volt egy komoly hullámvölgye is csapatának?

– A siker kulcsa éppen az lett, hogy erősebben jöttünk ki ebből a hullámvölgyből, mint ahogy beleestünk. Időben kászálódtunk ki belőle, komplexebb csapatként. Hullámvölgy minden csapat életében előfordul egy bajnoki cikluson belül, a kérdés mindig az, hogy milyen gyorsan sikerül ebből kijönni. Tudtuk, hogy min kell változtatni ehhez, még jobban összekovácsolódott a csapat a nehezebb időszakban, erősebb lett a csapategység. Mindez valahogy magától is jött, az élet hozta így. Amikor bejutottunk a négy közé, akkor már bíztunk az éremszerzés lehetőségében. Láttuk, hogy reális esély van erre, nagyobb, mint tavaly. A tavalyi Győr és a ZTE NKK közötti különbség a mostani évre kiegyenlítődött.

– Érmes csapat vezetőedzőjeként ritkán váltanak, de ez sem ritka. Miért döntött úgy, hogy nem marad a ZTE NKK-nál?

– Azért, mert Magyarország legnívósabb, legmagasabban jegyzett női klubja keresett meg. Tulajdonképpen ez a válasz a kérdésre, de persze hosszas gondolkodás után hoztam meg a döntést. Eldöntöttem, hogy belevágok és elfogadom ezt a kihívást és lehetőséget. Ambiciózus embernek tartom magam, s ha nem fogadtam volna el, lehet, hogy később bántam volna. Azzal együtt, hogy egyben egerszegi lokálpatriótának is tartom magam. A ZTE KK férfi és a ZTE NKK női csapataival sikereket értem el. Lehetett volna hosszabb kifutása is a női csapatnál eltöltött éveimnek, de csak ismételni tudom magam: nem szerettem volna kihagyni azt a lehetőséget, hogy a Sopron Basket vezetőedzője legyek.

– Végleges a búcsú Zalaegerszegtől, vagy ahogy mond­ják, mindig van visszaút?

– Nem gondolom, hogy végleg el kellene búcsúznom, hiszen erősen kötődök a városhoz. Most azt mondom, s remélem, érteni fogják: bízom benne, hogy nem lesz gyors a visszatérésem… Ez ugyanis azt jelentené, hogy Sopronban sikeres a munkám. Most ez motivál.

– Viszont itthagy egy sikeres csapatot. Mit gondol, milyen sorsa lesz a ZTE NKK-nak?

– Biztos vagyok benne, hogy egy vonzó együttes marad a ZTE NKK a magyar és a külföldi játékosoknak egyaránt. A klub vezetése eddig is sokat tett, és a jövőben is tesz érte, hiszen továbbra is ambiciózus emberek vezetik a klubot. Nyugodtan távozhatok, mert ez tényleg vonzó hely és csapat egyben.

– Nem marasztalták?

– Dehogynem! Ezért is mondtam, hogy hosszasan vajúdtam, mire döntést hoztam. Az ittmaradásban is jó lehetőséget láttam, de a sopronit most előrébb helyeztem. Az indokokat már elmondtam, miért. A megállapodásunk úgy szólt, ha Roberto Iniguez marad a vezetőedző Sopronban, akkor másodedző leszek és megpróbálom átvenni az ő hatalmas tapasztalatát, amit eddig gyűjtött. Ha mégsem marad, akkor vezetőedzőként érkezem. Végül ez utóbbi valósul meg.

– Sopronban mindig magasak az elvárások. Nem ugrik mély vízbe?

– Számítottam a kérdésére, nagy fába vágom-e fejszémet, vagy mély vízbe ugrom-e. Nos, úszni tudok, fát vágni is, ígérgetni pedig nem fogok… Nagy munkával és nagy szorgalommal fogok belevágni a munkába. Ugyanúgy, ahogy az elmúlt három évet is végigcsináltam a ZTE NKK-nál.

Tóth László, a ZTE NKK ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a bronzérmes csapat leendő szakvezetőjét még a héten szeretnék bejelenteni. A keret legutóbbi légiósai közül vannak, akikkel kapcsolatban maradtak a folytatást illetően. Az viszont eldőlt, hogy Pusztai Petra nem marad, ő a DVTK csapatához igazol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában