Sport

2014.12.20. 16:20

Jánosa Tibor immár 25 éve áll a kapuban

Keszthely - Jánosa Tibor a keszthelyi Sétáló utca egyik sportboltjában dolgozik, ugyanakkor több mint két évtizede a labdarúgó Nemzeti Bajnokságban szerepel, jelenleg az NB II-es Ajka hálóőre.

Zalai Hírlap

- A nyolcvanas évek végén, tízévesen lettem kapus és kezdtem el védeni a serdülő csapatban, az akkori NB-II-ben szereplő Keszthelyi Haladásban - indította beszélgetésünket a 35 esztendős Jánosa Tibor, amikor a kezdetekről kérdeztük. - Az első edzőm, a sikeres kapus Hajba Géza volt, és akkor még a Keszthely felnőttcsapatában olyanok játszottak mint Németh, Halápi, Cziráki, Sebestyén és a gólkirály Kiss János. A serdülő csapatban játékostársam volt még Gaál Miklós és Fonnyadt Balázs, akikkel bajnoki címet is ünnepelhettünk.

1996-ban lett vége a Keszthelyi Haladás NB-II-es történetének, és a bajnokság végén két alkalommal is az akkor 17 éves Jánosa őrizte a Balaton-partiak kapuját. - Az első mérkőzés különösen emlékezetes marad, sokan talán világgá is mentek volna bánatukban... idézte fel bemutatkozását. Szabó Attila kapustársam Tatabányán a 89. percben lett kiállítva, én pedig egyből kaptam egy 11-es gólt, majd pedig egy újabb találatot, és ezzel a Tatabánya a maga javára fordította a mérkőzést.

Ezután az FC Keszthelyben folytatta a fiatal a kapus a pályafutását, ahol 1998-ban Zala megye bajnoka lett, majd NB III-ba jutottak Béres Ferenc edzősége idején.

- Csodálatos év volt, óriási dolog, hogy együtt játszottam a sokszoros válogatott Nagy Jánossal vagy például Varsányi Sándorral és Sebestyén Péterrel - jegyezte meg. Érdekesség, hogy 2014-ben az akkori csapatból még mindig a Keszthelyi Haladást erősíti Sipőcz, Pintér és Pécsi is.

Jánosa Tibor útja innen pedig Keszthelyről más városokba vezetett, elsőként Hévízre.

- A Hévíz NB I/B-s csapatához kerültem, ahol alapszakaszt nyertünk, és ami különösen emlékezetes volt számomra, hogy akkor az országos teremlabdarúgó-bajnokságon 4. helyezettek voltunk - folytatta a kapus.

2001-től Sümegen, Marcaliban, majd Tapolcán szerepelt, 2008-ban pedig az Ajkához igazolt a kapus, s most is a másodosztály egyik stabil tagja.

- Hat éve védek az NB II-ben, ahol kétszer negyedik helyezettek is voltunk. A mindennapi edzések folytán rengeteget utazom és nagyon sokat köszönhetek Zámbó Sándornak, aki rugalmasan biztosítja a távolléteket - mondott köszönetet, majd így folytatta: - A szakvezetők közül ki kell hogy emeljem Artner Tamást, ifj. Mihalecz Istvánt, valamint Zoran Kunticsot. Legkedvesebb játékostársam pedig a barátom, a kétszeres gólkirály Mihalecz Péter. Nagyon jó érzés Ajkán játszanom, most már több mint fél évtizede teljesen biztos a háttér, a közeljövőben pedig a stadionunk világítást kap és új öltözőépületet. Ugyanakkor nagyon sokszor elgondolkodom azon, hogy milyen szép lett volna, ha a Keszthelyen induló pályafutásom ugyanott fejeződhetett volna be. Szeretett városomban, amire elég kicsi az esély, látva, hogy most is a megyei másodosztályban szerepelhet csak a csapat. Még három-négy évig szeretnék nemzeti bajnokságban védeni, de már gondolok a jövőmre is. Kapusedzőként szeretném átadni negyed évszázados tapasztalatomat az utódoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!