Dupla dobogó 18 év után

2019.06.20. 20:00

Az Eötvös-Liszt ezüst-, a Zrínyi bronzérmes a kosárlabda diákolimpián

Két éremmel tértek haza a III. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos döntőjéről a zalai színek képviselői. A mezőberényi tornán a fiúknál a nyolcas döntő után két egerszegi csapat, a Zrínyi-gimnázium és az Eötvös-Liszt-iskola diákjai is dobogóra állhattak.

Kerkai Attila

Az Eötvös-Liszt csapata

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Kerkai Attila

A diákolimpiai döntőn mindkét nemben 8 csapat indulhatott, amelyek a területi finálék után állva maradtak. A fiúknál ez az idén két egerszegi csapatnak, a Zrínyi Miklós Gimnázium és az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános iskola fiataljainak is sikerült. A mezőnyt két csoportra osztották, a két zalai csapat ebben a szakaszban elkerülte egymást. Az Eötvös vereséggel kezdett (55-66) a kecskemétiekkel szemben, a Zrínyi viszont 80-65-ös sikerrel nyitott hódmezővásárhelyi riválisa ellen. A következő körben az Eötvös 73-35-re verte az oroszlányiakat, a Zrínyi pedig 69-47-re a békésieket. A csoportkör végén az Eötvös 51-28-ra nyert a fővárosiak ellen, míg a Zrínyi kikapott (55-81) a paksiaktól.

Az Eötvös-Liszt csapata
Fotó: Kerkai Attila / Zalai Hírlap

Csoportjában mindkét egerszegi együttes a 2. helyen végzett, így az elődöntőbe jutottak. Az Eötvös-iskola csapata 65-39-re nyert a paksi Bezerédj ellen, így bejutott a fináléba, míg a Zrínyi szoros csatában kikapott (84-78) a kecskeméti Bányai csapatától és a bronzcsatát vívhatta meg.

A döntőben az Eötvös a kecskemétiekkel csapott össze, nem akármilyen izgalmak közepette. Egy pont döntött, 46-45-re nyert az alföldi együttes, és megszerezte az aranyat, míg az Eötvös-iskola diákjainak nyakába az ezüstérem került. A bronzcsatában a Zrínyi visszavágott a csoportkörös vereségért a paksiaknak (73-60) és bronzérmet szerzett.

A Zrínyi csapatának tagjai edzőikkel
Fotó: Kerkai Attila / Zalai Hírlap

Hanzséros Alajostól, az Eötvös-Liszt csapatának testnevelőjétől, egyben az intézmény vezetőjétől megtudtuk: nem először fordult ez elő a III. korcsoportos küzdelmekben, hogy két egerszegi csapat állt a dobogón. 2001-ben Hódmezővásárhelyen a Landorhegyi-iskola lett az első, az Eötvös pedig a 3. helyezett. (Illetve érdemes megemlíteni azt is, hogy két éve, 2017-ben az Eötvös győzött, a Petőfi-iskola pedig 4. lett.) A 18 évvel ezelőtti két érmes csapat tagjai közül sokan lettek élvonalbeli játékosok, például Tóth Ádám, Tóth Péter, Tóth Olivér, Stárics Kornél, Horváth Balázs, illetve Kertész Dániel.

Az idei torna legjobb ötösében (All Star csapat) két zalai fiatal kapott helyet, Mészáros Ágoston (Zrínyi) és Garai Dávid (Eötvös).

Az Eötvös-iskola csapatának tagjai: Boncz Benjamin, Boros Marcell, Cseszkó Márk, Garai Dávid, Horváth Barnabás, Horváth Martin, Hosszú Nátán, Jordán Bendegúz, Nagy Miron, Süle Olivér, Szalai Zsombor, Zalavári Dominik. Testnevelő-felkészítő: Ambrus Péter, Hanzséros Alajos.

A Zrínyi együttesének tagjai: Gellén Kevin Bálint, Horváth Bálint, Kustán András, László Péter, Mészáros Ágoston, Nagy Zalán, Németh Dávid, Takács Bálint, Tiboly Boldizsár, Tóth Bertold, Török-Papp Benedek, Zalavári Huba. Testnevelő-felkészítő: Mészáros Richárd, Novák Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában