Sport

2016.08.17. 15:45

Találkozás Valentino Rossival - Az egerszegi Kovács Zoltán a Moto GP versenybírájaként járt Zeltwegben

Zalaegerszeg - Kovács Zoltán találkozott Valentino Rossival, közreműködött a Moto GP legutóbbi zeltwegi futamán, s annak örül, hogy a Red Bull Ringen szerzett tapasztalatai megerősítették versenybíróként és versenyigazgatóként is abban, hogy érdemes sok energiát fektetni munkájába.

Kerkai Attila

Tizenhat fős magyar pályabírói kontingens is közreműködött a legutóbbi hét végén, az ausztriai Red Bull Ringen rendezett Moto GP-futamon, amelynek a zalaszentbalázsi, ám Egerszegen dolgozó Kovács Zoltán is tagja volt. Nyolcan a mogyoródi Hungaroring, nyolcan pedig az ostffyasszonyfai Pannoniaring mancsaftjából érkeztek. Az, hogy Kovács Zoltán miként került be ebben a csapatba, roppant egyszerű ... Sportbíróként 1997-ben kezdett a Pannoniaringen, 2000-től pedig már a pályabírók vezetője, aztán Alpok-Adria Kupa bajnoki futamok vezetőbírája volt, 2010-től pedig FIM (a nemzetközi motorsport szövetség rövidítése) licences versenyigazgató , amiből idehaza csak hat személynek van minősítése. A kellő tapasztalat tehát rendelkezésre állt, innentől pedig a személyes kapcsolat következett.

A Kovács Zoltán által felkészített Pannoniaring csapata

- Való igaz, a magyar közreműködői csapatot a Red Bull Ring versenyigazgatója, Andreas Meklau kérte fel, ami egy jó személyes és szakmai kapcsolat hozadéka volt - kezdte ezzel beszámolóját Kovács Zoltán. - Sportbíróként, zászlós, illetve beavatkozó személyzetként vettünk részt a Moto GP-futamon. Annyit azért tudni kell, hogy a kiutazott 16 fős csapat tagjai felkészült sportbírók, enélkül nem is lehetne ilyen feladatot vállalni. Évente komoly képzéseken kell részt venni, de a legfontosabb a gyakorlat, hiszen nagy felelősséggel járó tevékenység ez.

Kovács Zoltán maga is oktat és képez sportbírókat idehaza, de persze számára is óriási élményt nyújtott ez a GP-futam. Ahogy mesélte, százezer néző előtt, 20 méterre a pályacsíktól a legjobbakat látni a motorsportban élőknek hatalmas élmény. Ezenfelül, bejutva a paddockba, találkozni a FIM legmagasabb szintű képviselőivel, így a venezuelai Vito Ippolito FIM-elnökkel, ez is különlegességet adott számára. Az pedig, hogy Valentinio Rossi személyesen adott autogramot a sapkájára újabb adalék ahhoz, hogy mekkora élmény volt ott lenni Zeltwegben.

A kép bal szélén a FIM-elnök Vito Ippolito, akivel nagy élmény volt Kovács Zoltánnak is találkoznia Zeltwegben

És akkor egy meglepő vallomás: Kovács Zoltánt nem különösebben mozgatja meg a technika...

- Inkább a sportszakmai rész, a szervezés, az adott versenyhétvége lebonyolítása volt most is a fontos számomra - hallottuk tőle. - Versenyigazgatóként a Pannoniaringen, vagy svájci, illetve osztrák bajnokságban is az a feladatom, hogy a lehető legzökkenőmentesebben történjen minden a résztvevő versenyzők legnagyobb elégedettsége mellett. Talán nem kell mondanom, hogy nem elsőéves sportbíróként jutottunk ki, a szabályokat, az előírásokat nagyon tudni kell, hiszen nagy a felelősség is. Mondok egy példát. Jómagam zászlósként működtem közre, ami minimális eltéréssel ugyanaz, mint a Forma 1-ben. Tehát nem mindegy, miként dönt az ember, hogy az öt sportbírói határkörbe utalt zászló közül melyik színűt lengeti meg a száguldó versenyzőknek, akik számára fontos információkat közölnek ezek a színek.

Az élményen túl persze adott a kérdés, lesz-e folytatása a mostani, nevezzük így, munkalátogatásnak .

- Húsz év alatt sikerült a legmagasabb szintű képesítést megszereznem, de számomra fontos az is, hogy az általam felkészített magyar sportbírók kiválóan képviseljék a szakmát a motorsport világában akár egy Moto GP-futamon is. Ezért volt fontos most nekem is, hogy a csapat miként teljesít. Örömmel töltött el, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, például Andreas Meklau úrtól, az RBR versenyigazgatójától is. Vagyis, a további együttműködés egyáltalán nincs kizárva - fűzte ehhez hozzá Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!