Sport

2015.12.05. 08:15

A régi spirálfüzetek titkai - Kis János az olimpia közeledtével készül az újabb kihívásokra

Legutóbb sakktörténetből vizsgázott úgymond jelesre, hiszen az I. Aquaprofit Sakktörténeti, egyben XIV. Országos Sporttörténti Vetélkedőn csapatban első helyet szerzett Kis János, míg egyéniben második lett. És továbbra is könyveket ír: nemrég jelent meg az újabb sporttörténeti témájú kiadványa.

Kühne László

Nem ez volt tehát az első "sporttörténeti" eredménye Kis Jánosnak, aki már évtizedek óta a sportágak remek ismerője - elméleti, illetve eredményi szinten.

- Zalakomárban nevelkedtem, s ahogy akkor a legtöbb fiatal, mi is nagyon sok időt töltöttünk sportolással, egész nap pattogott a labda, legyen az foci, vagy éppen ping-pong labda - kezdte Kis János. - Az élet persze, ahogy telt, az ember ebből a környezetből kiszakadt és így a testmozgás is kevesebb lett, igaz, például a küzdősportokba is azért belekóstolhattam.

Kis János, aki továbbra is gyűjti az adatokat és ezekből könyveket ír

- A sors hozta tehát, hogy a sportos szerelem elméleti síkra terelődött?

- Tulajdonképpen igen, hiszen amellett, hogy sokat futballoztunk, már akkor is gyűjtöttem a különböző adatokat, tényeket is a sport világából, gyűltek tehát az ismeretek az évek folyamán a sok-sok spirál füzetbe. S ahogy azok halmozódtak, úgy érlelődött bennem az is, hogy erről a tudásról akár számot is lehetne adni. Már csak a megfelelő fórum hiányzott mindehhez.

- S mikor következett ez?

- 1996-ban hirdették meg az Irány Atlanta sportvetélkedőt, melynek természetesen az olimpiatörténet volt a központi témája, de később még indultam műveltségi versenyen is, ahol elsőséget szereztem. Akkor viszont már eldőlni látszott, hogy a sport területén összegyűjtött anyagok lesznek az igazán fontosak.

- Van azért kedvenc sportága is?

- Annak idején a futball volt az első helyen, de később a kör egyre bővült, hiszen a röplabdától kezdve a tornáig már minden jöhetett. Idővel persze kinőtte magát nálam is a kézilabda és a vízilabda, s tulajdonképpen a magyar sikersportágak, ahogy figyelem az eseményeket, úgy gyűjtöm róluk visszamenőleg is az adatokat.

A Zalai Sporthistóriák című kiadvány nagykanizsai bemutatóján megjelent egykori sportolók, akikről tulajdonképpen szól a mű. Elöl, balról, Vlaszák Géza. Jurik Gyuláné, Kis János (szerző), Szányi Gábor, Ladányi Éva. Hátul Simon József, Uzsoki László, Parti Tibor, Béres Sándor, Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója

- Közeleg a riói olimpia. Ezúttal is lesz fórum, melyre várják a sport lexikális szerelmeseit, hogy megmutathassák felkészültségüket?

- Érdekes módon, most olyan nagy hírverést nem csapnak neki. 2004-ban Athén, 2008-ban Peking és 2012-ben London előtt nagyobb volt a mozgás e téren, de mi, a sporttörténettel foglalkozók biztosan nem maradunk verseny nélkül.

- Bizonyára a szép eredmény az ön számára ezúttal is garantált lenne...

- Ilyen kijelenteni nem szabad, mert egyre erősebb az e téren is próbálkozók tudása. Ám mindhárom megelőző olimpia alkalmával az egyes vetélkedőknek a fődíjasa voltam, közülük persze a 2008-as pekingi út volt a kiemelkedő.

Kis János esetében azok a bizonyos sportadatok egy ideje már nem csupán a spirálfüzetekben lelhetőek fel, hiszen jó néhány sportos eredményekkel teli kötetet is jegyez. Ezek közül az egyiknek, a Zalai Sporthistóriáknak már megvolt a kanizsai és lenti bemutatója. A zalaegerszegi december 10-én lesz a ZTE Arénában, ahol többek között olyan egykori ismert sportolók lesznek jelen, mint Soós István, Madár Gábor, vagy éppen Panácz Antal.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!