Sport

2015.07.09. 10:28

Kerékpár: ZKSE-versenyzők maratoni „kalandjai” Európában

Zalaegerszeg – A ZKSE két mountain bike-osa, Cséri Szilvia és Káldi Tamás különleges szezont fut idén. A már unalomig ismert hazai versenyek helyett külföldi viadalok során álltak rajthoz, a nagy cél pedig Európa egyik legnehezebb versenye, az olasz Sellaronda Hero teljesítése volt.

Varga Andor

Utóbbi az idei maraton világbajnokság helyszíne is volt, 87 kilométeres távval és 4700 méter szintemelkedéssel. Utóbbi annyi, mint ha az alaptáborból valaki feljut a Himalája csúcsára. Erre a kihívásra hazai körülmények közt lehetetlen felkészülni, így a több hónapos téli-tavaszi alapozás után a két versenyzőnek jött a „vándorélet".

A sort Szlovákiában a Skoda Svätojursky MTB-maraton nyitotta, ahol Cséri Szilvia kategóriájában 3., Káldi Tamás pedig korosztályában 7. lett. A magyar versenyzők körében méltán népszerű Kolozsvár Maratonon Szilvi román válogatottakat megelőzve lett 3. az elit női mezőnyben hosszú távon, míg Tamás egy nagy bukás után technikai gondokkal is küzdve csak a 14. pozícióig tudott visszakapaszkodni.

A sor élén Cséri Szilvia a Sellaronda Hero-n. A Dolomitok szívében a mesés táj külön élmény volt. Fotó: ZKSE

Ausztriában a Stubalpen Maraton következett, mely 67 km-es távjával és 2400 méteres szintemelkedésével kiválóan szolgálta a felkészülést Olaszországra. Az embert próbáló viadalon Káldi 30. lett, Csérit pedig kategóriájában 3., abszolútban 4. helyen szólították az eredményhirdetéskor.

A Tátra lábánál megrendezett Lőcse Maraton szintén jó választás volt a felkészüléshez (75 km, 2200 m), és ráadásul különleges megpróbáltatásokkal is járt. Szilvi egy előzésnél megcsúszva balesetet szenvedett, melynek nyomán összetört a fogszabályozója, de ez sem tartotta vissza, hogy egy lengyel versenyzővel óriási csatát vívva megszerezze az abszolút első helyet. Tamás a viadal legnépesebb kategóriájában végzett a 10. pozícióban.

A felkészülést idehaza, a Bakonyban zárták. Az eplényi verseny hosszú távján (73 km, 1500 m) Szilvi az egyetlen női induló volt, így győzelme nem okozott meglepetést. Tamás 6. lett.

Aztán jött a szezon csúcsa, az olasz verseny, melyen több mint 4000 kerékpáros várta a rajtjelet. A magyarokat a hátsó rajtblokkba sorolták, ami sok nehézséggel járt, technikai és erőnléti hátrányban lévő versenyzők sokaságán kellett átküzdeniük magukat. Többször előfordult, hogy egy-egy technikás lejtmenetnél perceket kellett sorba állni. Káldi Tamás biciklijén ráadásul a viadal előtt elromlott a teleszkóp, de merev villás kerékpárral is sok drága géppel rajtoló riválist hagyott faképnél a downhill részeken.

Ő végül a hobby kategória legjobb magyar résztvevőjeként ért célba, 20 perccel megelőzve Szilvit, akinek a 8 óra 34 perces eredmény kategóriájában 3. helyet jelentett.

A pályára teljes erővel lecsapó vihart már mindketten biztonságból figyelhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!