Sport

2015.01.16. 13:40

Az akadémia csak álom? - Az elképzelések szerint Zala megye nem kap kiemelt szerepet

Zalaegerszeg - A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a labdarúgó utánpótlás átszervezéséről hoz döntést várhatóan hamarosan, ami az akadémiai képzést is érinti. A klubok már kaptak tájékoztatást a tervekről.

Kerkai Attila

Az nyilvánvaló, hogy a magyar labdarúgás utánpótlása továbbra sem tud annyi és olyan minőségű futballistát kitermelni , ami ahhoz kellene, hogy labdarúgásunk folyamatosan javuljon és elkezdje a felzárkózást a nemzetközi szint felé. Az MLSZ-nél most újabb terv született, ami elősegítené mindezt, ám a munka eredménye majd csak évek múlva lenne mérhető.

Az átszervezés, pontosabban a terv lényegéről néhány mondat elhangzott már az MLSZ Zala Megyei Igazgatósága év végi összejövetelén is. Ifj. Mihalecz István, mint a megyei igazgatóság szakmai vezetője néhány mondatban vázolta a terveket, eszerint az utánpótlásban megkülönböztetnének három szintet. A C-kategóriát az amatőr futball jelentené, alapvető feladatot ebben a szegmensben a sportág megszerettetése, a tömegesítés jelentené, hogy rendszeresen futballozzanak a gyerekek. A következő a B-kategória volna, 70 alközpontot hoznának létre, s itt már a kluboknak bizonyos infrastrukturális követelményeknek is meg kellene felelni, a 8-10 éves korosztálytól felfelé pedig megfelelő minőségű munkával párosulva. Az A-kategóriát az akadémiai szint jelenti és az elképzelések szerint 15 egyesület, illetve klub tartozna ebbe. A mostani elképzelések szerint viszont Zala megye nem kapna helyet ebben, hanem területileg a szombathelyi Illés Akadémiához tartozna, mint az egyik kiemelt akadémiához.

A ZTE FC utánpótlását biztosítandó Szőcs János Labdarúgó Akadémia, ha nevében benne is van az akadémia szó, marad B-kategóriás alközpont (a megyéből még Hévíz kaphat ilyen besorolást). Márpedig az egerszegi klub nyári tulajdonosváltásakor és a klub átszervezésekor kiemelt feladatként jelölték meg az akadémia fejlesztését. A mostani elképzelések szerint viszont a legtehetségesebb gyerekek idővel a területileg illetékes kiemelt akadémiára, vagyis Szombathelyre kerülnének...

Vagy mégsem? Kocsárdi Gergely, a ZTE FC klubigazgatója elmondta, a kluboknak is elküldték a tervezetet, sőt zajlottak egyeztetések is. Tényleg fel kell adniuk azon törekvéseiket, hogy központi szerephez jussanak?

- Egyelőre azon kell dolgoznunk, hogy idővel bekerüljünk a 15 úgynevezett elit akadémia közé ismerte el a klubigazgató. Amihez infrastrukturális és szakmai szempontok alapján is meg kell felelni, de nagy a lemaradásunk. Hogy mást ne mondjak, úgy kezdődik a besorolás, hogy legyen az adott klubnak első osztályú felnőtt csapata, vagy ha nincs, akkor a korosztályos együttesei közül minél több szerepeljen a legmagasabb osztályban. Mi 2-3 éven belül szeretnénk eljutni eddig, de közben a központi támogatások mértéke is attól függ majd, hogy hány játékost tudtunk élvonalbeli csapatnak adni, vagy hány fiatal labdarúgót sikerül elit akadémiára irányítanunk...

A ZTE FC-nél komolyan odafigyelnek az utánpótlásra és immár egy erőnléti edző, Simon Balla István (szemben) is foglakozik a fiatalokkal Fotó: Pezzetta Umberto

Magyarul félő, hogy a tehetségeiket hiába is szeretnék, de nem tudják megtartani. Vagy ha igen, akkor elesnek bizonyos előnyöktől. Felmerül, hogy így bebetonozódhat a kezdésként kialakított erősorrend és ebből kitörni nem lesz könnyű. Kocsárdi Gergely szerint van megoldás, s ők sem adják fel.

- Elsődleges feladatunk, hogy olyan feltételeket biztosítsunk itt helyben, hogy a helyi és a környékbeli, megyében felbukkanó tehetségek első körben például minket válasszanak, s ne egy központi akadémiát mondta. Amióta kialakult az új klubmodellünk, s ennek fél éve, folyamatosan olyan koncepción dolgozunk, ami számunkra eredményes lehet. Próbálunk sportosztályt létrehozni már általános iskolai szinten és az is felmerült, hogy a középiskolai akadémiai osztályainkat nyílttá tegyük. Vagyis, más sportágak képviselőit is befogadhatná ez az osztály, s ne csak labdarúgókat. Feladat persze volna még bőven, hiszen egy kollégium szinte elengedhetetlen az elit akadémiához, na és pályák pályák a már említett feltételek mellett.

Az MLSZ a versenyrendszert is szeretné úgy megváltoztatni, hogy elősegítse a minőségibb képzést. Az ősztől induló utánpótlás bajnokságok már e szerint szerveződnek. Az a terv, hogy az U17-es és az U21-es csapatok év végi közös, összevont tabellája alapján lehet majd osztályozót játszani a kiemelt bajnokságba történő feljutáshoz. Ha egy klub jogosult is lesz erre, akkor az U17-es együttesével kell megvívnia ezt a csatát és a fiatalok vihetik magukkal az élvonalba idősebb társaikat. A ZTE FC mindkét említett korosztályú csapata jelenleg az élen áll NB II-es csoportjában, de jön még a tavasz. Kocsárdi Gergely úgy fogalmazott, hogy igyekeznek alkalmazkodni az új előírásokhoz, s nagyon odafigyelnek a fiatalokra, hiszen szeretnék, ha legalább a lehetőséget megkapnák a nyáron, hogy a legmagasabb osztályért hasoljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!