Sport

2014.09.03. 11:10

A Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek

Nagykanizsa - Csíkszeredán mutatták be a Kis János Csiki András szerzőpáros Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek című könyvét.

Zalai Hírlap

A nagykanizsai Kis János (az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke) 16. könyvéből megtudható például, hogy melyik magyar olimpiai érmes dédapja a felvilágosodás nagy költője, Berzsenyi Dániel.

A könyvbemutató résztvevői (balról): Sarányi István, a könyv rektora, Csiki András, Prigye Kinga a kiadó vezetője és Kis János.

Fotó: dr. Mező Ferenc OBK

Több mint 100 magyar olimpiai érmes fényképes életrajzát tartalmazza a kiadvány. Például a délvidéki Mester Gyula röplabdás olimpiai bajnok, és Horváth István érmes birkózó is ott van a lapokon, bár Jugoszláviát képviselték az olimpiákon. Románia színeiben, több mint 30 magyar sportoló szerzett érmet, többek közt Balázs Jolán és Szabó Katalin atléta aranyérmesek, Kicsid Gábor és Birtalan István kézilabdás érmesek. Csehszlovákiának és Szlovákiának is több felvidéki magyar nyert érmet, többek közt Torma Gyula ökölvívó aranyérmes és Bugár Imre atléta ezüstérmes. A kárpátaljai Beca József és Szabó József labdarúgók, a Szovjetuniónak nyerték érmeiket.

Beca József gondolatai a könyvben olvashatók: „Csak amiatt bánkódhatok, hogy nem Magyarországnak szereztem sikereket, de erről nem én tehettem. Én nem hagytam volna soha el a hazámat, a hazám hagyott el engem. A történelem, politikusok játékszerévé váltunk." További egyedülálló érdekességek, táblázatok is találhatók a kiadványban. – Ez az első könyvem, amit könyvkiadó adott ki Erdélyben. Magyarországon is szeretnénk megjelentetni. Reméljük lesznek támogatói a maga nemében egyedülálló kiadványnak – mondta Kis János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!