Sport

2014.05.21. 17:55

Olimpia, sakkfesztivál, díjátadó

Budapest - A Magyar Sakkszövetség szerdán sajtótájékoztatón ismertette a sportág előtt álló legfontosabb feladatokat, így a pénteken Zalakaroson kezdődő 33. Zalakaros Sakkfesztivál felvezetése is nagy hangsúlyt kapott. Az eseményen adták át a csapatbajnokság győztesének, az Aquaprofit-Nagykanizsai TSK-nak a trófeát.

Kerkai Attila

Barátok sakkcsatája elnevezéssel összesen 36 partiból álló magyar lengyel válogatott mérkőzést rendeznek június 8. és 13. között Budapesten. Seszták Miklós, a Magyar Sakkszövetség elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a találkozó célja, hogy a válogatott éljátékosai számára nagyszabású és magas színvonalú felkészülési lehetőséget biztosítsanak a norvégiai Tromsöben augusztusban sorra kerülő sakkolimpiára.

A sajtótájékoztató keretében hirdették ki a sakkolimpiára készülő férfi és női bő válogatott keretet. Eszerint Horváth Tamás szövetségi kapitány a Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Rapport Richárd, Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Lékó Péter és Bánusz Tamás alkotta nyolcasból, míg a nőket irányító Hazay László a Gara Tícia, Gara Anita, Mádl Ildikó, Papp Petra, Rudolf Anna, Vajda Szidónia és Hoang Thanh Trang hetesből választja majd ki a Norvégiába utazó ötfős csapatot.

Bejelentették azt is, hogy pénteken veszi kezdetét a 33. Zalakaros Sakkfesztivál, a rangos nemzetközi verseny keretében bonyolítják le az idei magyar férfi és női egyéni bajnokságot is. Ezen a legmagasabban jegyzett férfi versenyző Rapport Richárd lesz, de asztalhoz ül a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos is.

A bajnoki címet nyert Aquaprofit-NTSK csapatának néhány tagja a díjátadón. A klub elnöke, Nádasi Tamás és Polgár Judit tartják kezükben a kupát, jobbról a második Seszták Miklós, a Magyar Sakkszövetség elnöke, aki gratulált az NTSK hetedik sikeréhez (Fotó: jochapress.hu)

A szerdai eseményen ott volt Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere is, aki szerint a város felkészülten várja az idei viadalt, amely nagyon erős mezőnyt vonultat fel.

- Az előzetesen várt létszámú, azaz kétszáz főt meghaladó mezőny gyűlik össze a világ minden pontjáról, s még Dél-Amerikából is várunk sakkozókat - hallottuk tőle tegnapi érdeklődésünkre. Zalakarost két dolog miatt keresik fel ma már Európából és a világból: a turizmus és a az idén immár 33. alkalommal megrendezendő sakkverseny tette ismertté. Készítettem egy kimutatást és ez alatt a több mint három évtized alatt ötezer sakkozó fordult meg viadalunkon, ami tekintélyes szám. Az idén két helyszínen zajlanak majd a küzdelmek, az általános iskolában, illetve az A-csoport számára a Hotel Karos Spa-ban. Városunk és a szervezőcsapat is készen áll és bízunk benne, hogy emlékezetes verseny elé nézünk.

A 33. Zalakaros Sakkfesztivát megnyitóját pénteken 14 órakor tartják a Hotel Karos Spa-ban.

Seszták Miklós elnök a sajtótájékoztatón adta át az áprilisban véget ért 2013-14-es magyar csapatbajnokság megnyeréséért járó kupát a sorozatban hatodik alkalommal, összességében pedig hetedszer diadalmaskodó nagykanizsai Aquaprofit NTSK első emberének, Nádasi Tamásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!