Sport

2013.09.12. 16:54

Kőrösi Kitti is vb-csapattag

Zalaegerszeg – Hétfőn megkezdődik Budapesten a birkózó világbajnokság és a magyar válogatottnak tagja a zalaegerszegi Kőrösi Kitti is, aki a dunavarsányi edzőtáborban már a formábahozás időszakában van. Az idén 20 esztendős ifjú hölgy élete első felnőtt világbajnokságára készül.

Kerkai Attila

Mostanában nem sok időt tölt idehaza a Zalaegerszegi BE 51 kg-os versenyzője, hiszen az edzőtáborban kemény munka zajlik. A minap viszont itthon járt és ekkor ültünk le vele beszélgetni néhány nappal a világbajnoki bemutatkozása előtt. Bár Kőrösi Kitti az első felnőtt vb-jére készül, a nemzetközi porondon már bemutatkozott, sőt! A júniusi felnőtt Eb-n is indult, amit elmondása szerint tapasztalatszerzésre használt fel, korábban pedig a junior korosztály kontinensvetélkedőin vett részt. A junior és már felnőtt bajnoki címmel is rendelkező egerszegi versenyző nem titkolta, számított rá, hogy a budapesti vb-n a csapatba kerülhet.

– A válogatókon jól szerepeltem, úgyhogy nem lehetett kérdéses, hogy én indulok az 51 kg-osok versenyében a vb-n – kezdte beszélgetésünket ezzel Kőrösi Kitti. – Az utóbbi egy-másfél esztendőben sokat fejlődött a birkózásom, amit mások is észrevettek. Az Eb-n a nyáron már indultam, de ott csak egy mérkőzésem volt. A junior Eb-n és vb-n viszont kilencedik, illetve nyolcadik lettem, s ha egy kicsivel is kevesebbet hibázok, akár éremért is birkózhattam volna.

Kőrösi Kitti (jobbról) a juniorok között már megjárt több világversenyt, most a felnőtt vb jön. Fotó: birkozas.hu

A hazai rendezésű vb-n indulni persze számára is nagy megtiszteltetés lesz, addig viszont még kemény munka vár rá. A dunavarsányi edzőtáborban pedig már igazán nemzetközi a hangulat, hiszen számos nemzet válogatottja készül együtt a magyarokkal, ami Kőrösi Kitti szerint is hasznos mindenkinek.

– Most tényleg eléggé színes forgatag jellemzi a tábort és igyekszünk a rajtig a legjobban felkészülni – folytatta. – Ami engem illet, csodát nem várnak tőlem, hiszen fiatalként életem első felnőtt világbajnokságán indulok, de a magam célkitűzései között szerepel, hogy egy pontszerző helyet szeretnék elcsípni. A munka jól megy, viszont sok múlik a sorsoláson. Ezen kívül van bennem egyfajta kíváncsiság és egy kis drukk is, hiszen először birkózhatok világversenyen hazai közönség előtt, ami remélem, engem is feldob majd.

Kőrösi Kitti edzéseit a válogatottnál Wöller Ákos, míg idehaza Gerencsér Zoltán irányítja és a mostani vb-indulás kapcsán arról is szót ejtettünk vele, vajon hogyan jutott el lányként éppen a birkózáshoz?

– Tulajdonképpen 2001 óta birkózok, előtte több más sportágat, így atlétikát, úszást fitness-t és a teniszt is kipróbáltam – árulta el. – A testvérem viszont birkózott, és az ő edzője ajánlotta, hogy próbáljam ki én is. Nagyon megtetszett benne a küzdelem, hogy a feszültséget le lehetett vezetni és azóta is, egyszerűen szeretem csinálni. Sokszor fiúkkal kell birkózni, hiszen megfelelő edzőpartnert nem mindig találni, de ez sem okoz gondot és bevett szokás a sportágon belül, hogy a felkészülés során a fiúk és a lányok egymást segítik az edzéseken.

Kőrösi Kitti jövő szerdán kezdi meg küzdelmét az 51 kg-osok között a vb-n.

Van még ideje fejlődni

Kőrösi Kittit távolabbi terveiről is kérdeztük, aki elmondta: a nőknél a 27-28 éves kor az ideális ebben a sportágban, úgyhogy neki is van még ideje kellő tapasztalatot szerezni. Aztán egy olimpiai szereplés és persze Eb- , vagy vb-érem is álmai között szerepel. Viszont jönnek az új súlycsoportok, amit ő is kíváncsian vár: az 51 kg-ban indul, de azt mondja, az 53 kg lenne számára ideális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!