Sport

2013.07.23. 22:00

A Bányász negyven éves dicsősége

Nagykanizsa - Negyven éve, 1973 nyarán nyerte meg az N. Olajbányász SE labdarúgó csapata az NB II Nyugati-csoportját. Az NB I B-s feljutással több évtizedig tartó aranykor kezdődött.

Kis János

Az 1971/72-es, gyenge bajnoki év után erősítettek az olajosok. Vlaszák Géza hazatért anyaegyesületéhez, Pávlicz Ferenc a ZTE-ből, Müller Gábor és Patyi Károly a Katona SE-ből érkezett Németh Lajos csapatába. A kanizsai vállalatok, és a városvezetés is a csapat mögé állt. A lelkes és jó játék a szurkolók kedvét is meghozta, több ezer néző előtt zajlottak a meccsek, az idegenbeli mérkőzésekre is külön buszok vitték a szurkolókat. A PVSK elleni pécsi mérkőzésről Tihanyi István közvetítését az Úttörőházban és a város több pontján hangszórókon keresztül több ezer ember hallgatta. A ZTE kiváló első osztályú szereplése (bravúros győzelmek és 6. hely) is húzóerő volt. A Bányász a tavaszi 5. fordulótól kibérelte a dobogó felső fokát, majd a Fűzfő elleni hazai meccsen bebiztosította a bajnoki címet. Az 1:1-re végződött mérkőzésen Kománovics a 65. percben egyenlített, a lefújás után pedig fieszta kezdődött, 3500 néző ünnepelte az egész városban a sikert. A bajnokság dobogósai: 1. N. Olajbányász SE 41 pont, 2. Győri Dózsa 36, 3. PVSK 35.

Állnak (balról): Kovács Győző elnök, Tóth Attila, Patyi Károly, Fábián Miklós, Doszpoth Vilmos, +Müller Gábor, Németh András, Vlaszák Géza, Németh Lajos edző. Elöl: Takács Zoltán, Pávlicz Ferenc, Simon József, Papp Lajos, Hullmann Gábor, Kománovics György, Bokán Gyula, Sulyok Gyula. A képen nem szerepel, de a bajnokcsapat tagja volt: Farkas István, Józsi Mihály, Kovács Lajos. Fotó: Kis János

Főleg a kiváló, veretlen hazai teljesítménynek volt köszönhető a bajnoki cím: 14 mérkőzésből 12 győzelem és 2 döntetlen volt a mérleg. A keretből mind a 28 mérkőzésen Doszpoth, Müller, Németh és Pávlicz lépett pályára, a legjobb góllövők Pávlicz (22 találat), illetve Kománovics és Hullmann (9-9) voltak.

- A siker titka a jó közösség volt, illetve minden csapatrészben voltak kiemelkedő tudású játékosok. Fiatal agilis edző, és önzetlen, hozzáértő vezetés dolgozott. Ez a generáció alapozta meg Nagykanizsa minőségi labdarúgását, a szurkolók nagy örömére és a város dicsőségére - nyilatkozta Vlaszák Géza a gárda kapusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!