Sport

2013.06.29. 19:14

Aquaprofit Nagykanizsai TSK: idényzáró éremátadással

Érem- és kupaátadó, egyben évadzáró összejövetelt tartott pénteken este az Aquaprofit-Nagykanizsa TSK sakkcsapata, mely gárda még április végén hatodik NB I-es bajnoki aranyérmét zsebelte be.

Számos körülmény az ötös számról szólt a klub történetének legutóbbi szezonjában. Ötről lépett hatra a bajnoki elsőségeit tekintve a csapat, mely (és ez abszolút rekordnak tekinthető) ötvenöt győzelmet könyvelhetett el sorozatban a hazai élvonalban. És a példátlan széria pontosan öt esztendő után szakadt meg, még márciusban.

A péntek esti összejövetelen Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere úgy fogalmazott: fontosak az ilyen sikerek az egész városra nézve is, hiszen az ehhez hasonló teljesítmények – ismerve Magyarország sok esetben egypólusú gondolkodását – úgymond a térképen tarthatnak településeket. És – tette hozzá – ugyanilyen szépen csillogna az egylet életében a hetedik aranyérem is...

Nagykanizsa Sakk kupa átadás. b: Mészáros Attila adta át Nádasi Tamásnak és Ribli Zoltánnak. Fotó: Szakony Attila

Nádasi Tamás, az egyesület névszponzorának elöljárója pedig ennél is tovább ment, hiszen szerinte nem céljuk megállni egy hetedik elsőségnél – amivel pedig megyebeli nagy riválisukat, a zalaegerszegi Csuti SK-t is megelőzhetnék összesítésben. A dél-zalaiak szívük szerint addig folytatnák az „éremhalmozást”, amíg energiájuk lesz ehhez. Persze teljességhez tudni kell, hogy az anyagi feltételek előteremtése évről-évre egyre nagyobb erőfeszítéseket követel, de állnak a kihívások elébe. Ehhez (is) kapcsolódik, hogy idén még kevesebb külföldivel ültek asztalhoz, s reményeik szerint mind több helyi fiatalnak tudnak lehetőséget adni idővel.

A sportszakmai adalékok sorát folytatva Papp Nándor csapatvezető részletesen ismertette az együttes elmúlt évi szereplését.

– Zsinórban ötödik bajnoki elsőségünket szereztük, s ezt úgy, hogy az idény előtt olyan játékosok távoztak tőlünk, mint Portisch Lajos, Héra Imre, Gonda László és Faragó Tamás – kezdte a klub egyik elöljárója. – Érkezett viszont Bánusz Tamás, aki mint később kiderült, roppant nagy nyereségünk lett.

A szezon során 18 sakkozó jutott szerephez az első csapatban, és Papp Nándor úgy értékelt, hogy a kilenc mérkőzésük közül öt kiválóra osztályozható, három volt átlagos, egy fellépés pedig gyenge.

– A szombathelyi Haladás elleni találkozón – még a nagy győzelmi sorozatunk közben – olyannyira rezgett a léc, hogy talán máig sem hagyta abba. – fogalmazott, majd hozzátette: talán nem is baj, hogy a fentebb említett 55-ös győzelmi széria megszakadt. Egész pontosan ugye Pakson a szezon utolsó előtti fordulójában.

Ami azonban egyelőre a legfontosabb: Mészáros Attila, honi szövetségi főtitkára Ribli Zoltán kanizsai csapatkapitánynak adta át az összejövetelen a bajnoki serleget.

 

Hogy mit hoz a jövő, arról még csak ezután kezdődik el igazán a gondolkodás, ám az már ismertté vált, hogy a kanizsaiak  egyik erőssége, Medvegy Zoltán távozik a klubtól, és a ővárosi MLTC első táblás játékosa lesz. Az évzárón elhangzott: van esély rá, hogy a bajnokcsapatok európai küzdelmeiben megméreti magát a gárda, miután a szövetség „emberléptékűbbé” teszi a viadalt, avagy: olyan rendszert dolgoznak ki, amelyben a kevésbé tehetős egyletek is labdába rúghatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!