Sport

2012.09.25. 17:57

Bronzérem a veterán birkózók vb-jéről: a kanizsai Fata József dobogóra állhatott

Nagykanizsa - A budaörsi veterán birkózók világbajnokságán a kötöttfogás 41-45 éves kategóriájában a 69 kg-os Fata József bronzérmet szerzett. A Kanizsai Birkózó SE másik indulója, Ladányi István Csutak kikapott és búcsúzott.

Szabó Judit

A világverseny egyik különlegessége, hogy mindkét fogásnem képviselői egy helyszínen és egy időben küzdöttek a helyezésekért. A veteránok világbajnokságán 49 ország közel ötszáz indulója, hét kategóriában lépett szőnyegre. A magyar színeket 132 versenyző képviselte, rajtuk kívül nagy küldöttséggel érkeztek az amerikaiak, az oroszok, a németek valamint a kazahok.

A dél-zalaiak már az első napokban a figyelem középpontjába kerültek, hisz a kötöttfogásban érdekelt 42 éves Fata József és a 63 éves Ladányi István Csutak is szőnyegre lépett. Fata a Kanizsai BSE elnök-helyettese 69 kg-ban mérlegelt, s elsőként egy erős orosz versenyzővel találkozott. A kanizsai férfi kitartó csatában, végig irányítva a mérkőzést győzött. Ezután egy lengyel várta, s bár ezúttal is mindent megtett, kikapott és a harmadik helyen végzett. Az ugyanebben a súlycsoportban, de a 61-65 évesek között induló, Ladányinak nem volt szerencséje, hisz az első meccsén egy rutinos finntől szenvedett vereséget, így nem folytathatta a küzdelmet.

- Az itt induló sportolók között találunk korábbi olimpiai bajnokokat is, ám többségük főleg hobbiból a tanulás vagy éppen a munka mellett kezdett el birkózni, s a sportág szeretete tartotta őket a termekben - fogalmazott Szatmári Zsolt edző. - Fata József is utóbbi csoportba tartozik, aki villamosmérnökként egy tavaszi csuklósérülés ellenére is naponta a gyerekek között szorgalmasan tréningezett. Ám Ladányi valamint az ezúttal sérülés miatt hiányzó, dr. Kalmár István teljesítménye elismerésre méltó, hiszen a fiatalok előtt jó példával szolgálnak.

A veterán világbajnoki bronzérmes Fata József nem számított ilyen jó eredményre, ugyanis számára a birkózás pusztán életforma, a nap része, ami boldoggá teszi. Hozzátette: ha valaki olyan szerencsés, mint ő és megtalálja a számára legideálisabb mozgást, akkor azt csak szívvel-lélekkel érdemes végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!