Sport

2012.07.17. 12:31

Novai Éva folytatja és a világbajnokságra utazik

Zalaegerszeg - Újra versenyez Novai Éva, akinek a nevével házasságkötése előtt hosszú éveken át, mint Makrai Éva találkozhattak a tájfutósporton belül. Szülés után visszatért a kiváló sportoló és a Zalaegerszegi Tájfutó Club versenyzője most kivívta a jogot a világbajnokságon való részvételre és a héten utazik Svájcba.

Kerkai Attila

Novai Éva 2009-ben még indult a Miskolcon rendezett világbajnokságon, amely után hivatalosan is visszavonult, hiszen a családalapítás mellett döntött. Tavaly született meg a kislánya, azonban most már újra versenyez és ismét a legjobbak közé verekedte magát.

- Ismét fut, de miként sikerül a gyereknevelést és a sportolást összeegyeztetnie? - kérdeztük Novai Évát.

- Szerencsére össze tudom egyeztetni a feladataimat, sőt, most több időm van a sportra, mint korábban, amikor 8-10 órás munka mellett kellett bizonyítanom - válaszolta. Kislányom korántsem fáraszt le, még feleannyira sem, mint azt a munka tette. Futni pedig már akkor elkezdtem, amikor a lányom még csak másfél hónapos volt, de a komolyabb edzésmunkába a szoptatás miatt csak később kezdtem. Férjem mellett a család is sokat segít, kiveszik a részüket a gyermekfelügyeletből, hogy az edzésekre és a versenyekre el tudjak járni.

- Sőt, a világbajnokságra is kijutott. Melyik számban indul?

- Svájc rendezi az idei világbajnokságot Lausanne központtal. A program záróeseményén, a váltversenyen fogok szerepelni. Társaim ugyanazok lesznek, mint 2008-ban és 2009-ben, úgyhogy összeáll a régi csapat. A világbajnokság többi számában többek között azért sem indulok, mert a sorozatterhelés egyelőre nem megy annyira, mint azt saját magamtól elvárnám. Az sem mellékes szempont, hogy nem tudnék olyan teljesítményt elérni, amiért érdemes lenne eltávolodnom férjemtől és a kislányunktól két-három hétre.

- Célt mindenesetre kitűzhetett maga elé. Mit vár a világbajnokságon?

- A gyermek melletti edzések alatt fel tudtam készülni az egy óránál rövidebb erős futásokra, és ez a váltó is 35-40 perc körüli maximális figyelmet és erőfeszítést igényel. A csapatom középső futója vagyok, és hiszem, hogy jó helyen fogom megkapni a stafétát az első futó Gyurkó Fannitól. Ugyanúgy szeretném továbbadni Szerencsi Ildikó finiserünknek, vagyis minimális hátránnyal, szorosan a riválisok mellett. 2008-ban 10. helyen zártunk, ezt szeretnénk idén egyszámjegyűvé változtatni.

- Melyek a további tervei a sportágban és persze a ZTC csapatában?

- A világbajnokság mindig az év csúcspontja, tehát utána pihenek. Fontosnak tartom a sport-család egyensúlyt, és mivel szeretnénk egy kistestvért is, ezért nem tervezem huzamosabb ideig a visszatérést a válogatott csapatba. A hazai szinten való jó szereplést viszont szeretném folytatni, és ha az egyesületnél igényt tartanak a fiatalok a segítségemre, akkor azt mindenképpen megadom nekik.


Novai Éva 2004-ben igazolt a Zalaegerszegi Tájfutó Clubhoz és azóta is az egerszegiek számára szállítja az eredményeket. A kiváló tájfutó 27 bajnoki címmel büszkélkedhet pályafutása során, ebből 17-et már mint a zalai klub versenyzője érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!