Sport

2011.08.23. 07:27

Jet-ski: Dara Roland ezüstérme

Látványos és izgalmas küzdelmeket hozott az elmúlt hét vége két napján a Kanizsa Autó- és Motor Sport Egyesület jet-ski versenye. A nagykanizsai Csónakázó-tavon lezajlott I. KAMSE Kupa volt az országos bajnokság negyedik fordulója.

Szalabán Attila

Miközben a tó partján igazi beach-hangulat uralkodott, a vízben dübörögtek a lóerők: az idén első alkalommal megrendezett kanizsai kupán hat nemzet száz profi, illetve amatőr sportolója indult el versenygépével. A csúcsmodell egy F1-es kategóriában induló, 350 lóerős gép volt, mely akár 135 kilométeres óránkénti sebességgel is képes szelni a habokat.

A viadal mindkét napja tartogatott izgalmakat, a helybeliek nagy örömére pedig a kanizsai színeket képviselő sportolókat láthatóan doppingolta az őket buzdító tömeg. A lelkesítés már szombaton meghozta az eredményt, ekkor ugyanis az újoncok Runabout versenyében a KAMSE színeiben induló Jantos Gábor ezüstérmet szerzett.

Ezen a napon a hazai közönség már szoríthatott Nagykanizsa egyetlen profi jet-ski versenyzőjének, Dara Rolandnak is, aki azonban a Runabout offshore F2-es kategóriában leszorult a dobogóról, s negyedik lett. Mint a futam után kiderült: a kezdetektől csúszkált a nem jól helyrerakott ülése, s ez megnehezítette a dolgát a fordulókban.

Másnap azonban óriásit javult a dél-zalai versenyző teljesítménye! A zártpályás versenyek első futamában fantasztikusan kapta el a rajtot, azonnal az élre állt, s dacára annak, hogy évtizedes nemzetközi rutinnal, bivalyerős gépekkel rendelkező riválisok igyekeztek őt megszorítani, az extázisban szurkoló közönség kirobbanó örömére végig megtartotta első helyét. Mi több, az abszolút favoritnak tartott, az idén eddig verhetetlen Kasza György csak harmadik lett a futamon, ezzel pedig Dara előtt óriási esély nyílt a kanizsai összetett elsőség megszerzésére.


A második futam azonban nem egészen úgy alakult, ahogyan a közönség remélte. Kasza György és Mario Lamy is megelőzte a kanizsai fiatalembert, akinek így elszállni látszottak az esélyei. Csakhogy Kaszát a versenybíróság később egy kör büntetéssel sújtotta, s ekkor izgatott számolgatás kezdődött: a tavalyi magyar bajnok - amúgy szlovák - Mario Lamynak, vagy Dara Rolandnak sikerült-e több pontot szereznie? Nos, egyiküknek sem, ám pontegyenlőség esetén a későbbi futam jobb helyezése dönt - így a kupa Lamy-é lett, Dara pedig ezüstérmet szerzett. Tekintve azonban, hogy csupán élete negyedik profi versenyén állt rajthoz, nála sokkal rutinosabb és erősebb gépekkel rendelkező sportolókkal szemben, nem bánkódott túlságosan:

- Nagyon örülök a második helynek, de még jobban a vasárnapi első futamgyőzelemnek - értékelt Dara Roland. - Ehhez kellett a közönség biztatása, melyet végig hallottam, és ami óriási erőt adott. Kaszát idén még senkinek sem sikerült legyőznie, úgyhogy fantasztikusan jó érzés, hogy én voltam az első.

- Mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptunk: a versenyzők maguk is élvezték a küzdelmeket, s ennek egyik jeleként a nézők rendkívül izgalmas futamokat láthattak - mondta Bánkútiné Dobri Noémi, a KAMSE elnöke. - Az önkormányzat is mellénk állt, a szponzorok előtt is le a kalappal, a Zrínyi Horgászegyesület hozzáállása kiemelkedő volt, ráadásul bizonyítani tudtuk, hogy az embereket ki lehet mozdítani otthonról egy jó rendezvénnyel. Remélem tehát, hogy jövőre még nagyobb, még jobb versenyt rendezhetünk a Csó-tón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!