Sport

2011.07.22. 18:23

Kiderült: kis faluban is működhet sikeres szakosztály

Tófejen egyre népszerűbb a birkózás. Ebben nagy szerepe van Szanati Józsefnek, aki a helyi általános iskola testnevelőtanára és a fiatalok felkészítője.

Bóbics László


Az önkormányzat is sokat tesz az ügy érdekében, lehetőségeihez mérten segíti a felkészülést és a versenyeztetést. Szanati József édesapja és nagybátyja is birkózott. Utóbbi többszörös korosztályos magyar bajnok volt, de a felnőtteknél is gyakran állt az ob-n dobogón. Számos alkalommal volt tagja a válogatott keretnek és 2007-ben veterán világbajnoki címmel koronázta meg pályafutását. Ezek után nem meglepetés, hogy az unokaöcs hétévesen megérkezett az edzőterembe.

- Egész gyerekkoromat ebben a világában töltöttem, megkedveltem ezt a szép küzdősportot és ez befolyásolta a pályaválasztásomat is - mesélte a tófeji edző. - Szombathelyen, testnevelés szakon szereztem diplomát, s miközben a Vasi Volán edzéseire jártam, már magam is foglalkoztam gyerekekkel. Kicsit később a Büki Birkózó Klub trénere lettem, majd az egyetem után visszajöttem Egerszegre, és a tófeji általános iskolában kaptam állást.

Lakatos György, a tófeji Kerámia SE jelenlegi szakosztályvezetője és a „nagy testvér”, a ZTE-birkózók edzője, Gerencsér Zoltán is biztatta Szanatit: lásson munkához a faluban gyerekekkel. És 2008 januárjában létre is jött a kis csapat.

A kezdeti nehézségek leküzdésében Horváth Zoltán polgármester és Olasz Jánosné iskolaigazgató is segített, a gyerekek érdeklődése pedig egyre nőtt: az induláshoz Kanizsáról kölcsönkapott 8x8 méteres szőnyeget rövidesen kinőtték, az önkormányzat pedig nagyot „dobva” vett egy 12x12 méteres versenyszőnyeget, ami óriási lépés volt a csapat életében.

- Sokasodnak az eredményeink, amiben nincs csoda: a térségből is egyre több szorgalmas gyerek jár hozzánk - folytatta Szanati József. - Még az út elején járunk, de már bizonyítottuk, hogy kistelepülésen is lehet nagy összefogással sikeresen működtetni egy szakosztályt. Az eredmények mellett nagyon fontos a sport nevelő ereje is. Ez a sportág minden testalkatú gyereknek lehetőséget nyújt a rendszeres mozgásra, az ügyesebbeknek pedig a versenyzésre is. Az elsősöktől a nyolcadikosokig - nem beszélve arról, hogy nálunk lányok is birkózhatnak - bárki közénk állhat, az együtt elvégzett munka pedig - annak ellenére, hogy a birkózás egyéni sport, igazi közösséggé kovácsol minket. Együtt tréningezünk és a versenye- ken együtt szorítunk az épp szőnyegre lépő csapattársért.

Szanati József kiemelte: a már említett támogatók mellett a szülőknek is ezer köszönet jár, ők is sokat áldoznak azért, hogy jól működjön ez a kis szakosztály.

- A gyerekek töretlen fejlődéséhez persze nem elég „csak” edzeni - tette hozzá a tófeji testnevelő. - A rendszeres versenyzési lehetőség ugyancsak elengedhetetlen, de ennek biztosítása szintén mindenkitől áldozatokat kíván. Dolgozunk tovább, és úgy érezzük, jó úton járunk, hogy egy kis falu bekerüljön a méltán világhírű magyar birkózósport utánpótlás-képzésének vérkeringésébe.

EGYSZER VOLT...
A tófejiek már versenyt is rendeztek. A két évvel ezelőtti Tófej Kupa szép siker volt, hiszen nyolc egyesületből több mint száz versenyző vett rajta részt. A helyiek remélik: sikerül hagyományossá tenni a viadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!