Sport

2011.02.01. 06:41

Kabalák, fáklyák, vesztesek

Az egyetlen zalai születésű olimpiai bajnok, dr. Mező Ferenc tiszteletére jelentetett meg a játékokhoz kapcsolódó érdekességekről szóló könyvet a Mező Ferenc Baráti Kör, az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány elnöke.

Benedek Bálint

Kis János nem kezdő: eddig tizenhárom sporttal foglalkozó könyvet állított össze.

-  A minden apró részletre kiterjedő gyűjtőmunkám során sok olyan cikkre, s fényképre bukkantam, melyek az idők folyamán már a feledés homályába vesztek- mesélte Kis János. - A 20 darab spirálfüzetbe rendezett anyag jóvoltából az olvasók részletes képet kaphatnak az olimpiák kabalafiguráiról, a pályázó, ám vesztes városokról, de arról is, hogy ki mondta az adott olimpia esküjét, sőt a lánggyújtók neveit is felsoroltam.

Ezenkívül felsorolta például az olimpikonokról elnevezett intézményeket, az országos eredményességi rangsora mellett pedig a nyári és a téli játékok fáklyáit is megcsodálhatják az érdeklődők.

A kötetben a 126 évvel ezelőtt Pölöskefőn született Mező Ferencről minden részletre kiterjedő életrajzot találhatunk, megjelent művei és tisztségei felsorolásával. Tavaly, a Mező-emlékév apropóján egyébként Kis János és maroknyi, ám lelkes csapata az országban és külföldön is rengeteg rendezvényen idézte fel a megyénkből elszármazott bajok alakját és tetteit.

-  Eredetileg egy jóval színesebb, kemény borítású könyvet terveztünk, ám a borsos ár miatt maradtunk a szerényebb megjelenésnél - folytatta Kis János. - De így sem kell szégyenkeznünk, sőt, nagyon büszkék vagyunk, hogy a támogatóink segítségével ismét pontos adatokat tartalmazó, nívós könyvet adhattunk ki. Kis János különleges kirándulásnak érezte az anyagok gyűjtését, a végeredményt pedig sportörténeti vetélkedőkön induló tanítványai is bizalommal forgathatják. S mivel a lelkes sportrajongó soha nem pihen, már hozzálátott 15. könyve előkészületeihez. A témakörről viszont egyelőre még nem árult el részleteket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!