Sport

2011.01.30. 16:55

Australian Open - Djokovic diadalmaskodott

A szerb Novak Djokovic nyerte a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben 6:4, 6:2, 6:3-ra győzött a brit Andy Murray ellen.

MTI

  
 Az összecsapás 2 óra 37 percig tartott.
   
A 23 esztendős belgrádi játékos pályafutása második Grand Slam-győzelmét gyűjtötte be, miután 2008-ban szintén Melbourne-ben diadalmaskodott.
   
Az 59 perces, rendkívül hosszú labdameneteket hozó nyitójátszmában Djokovic 5:4-es vezetéséig fej fej mellett haladtak a felek, majd a szerb egy 38 ütésből álló labdamenet végén bréklabdához jutott, amelyet Murray hibájából rögtön értékesített is.
   
A második felvonás azonnal egy Djokovic-brékkel indult, majd az egyre inkább széteső skót egymás után másodszor is elvesztette adogatását, így hamarosan már 5:0 állt az eredményjelzőn. A szerbnek volt labdája a 6:0-hoz is, és bár egy héttel fiatalabb ellenfele 5:2-re visszakapaszkodott, mégis az övé lett a 40 perces játszma.
   
Murray számára ígéretesen indult a harmadik szett, mivel rögtön elvette riválisa szerváját, csakhogy utána nem tudott élni az előnnyel, és elbukta a sajátját. A decemberben Davis Kupát nyert szerb egy zseniális elütéssel ismét brékelte a britet, aki mégis összeszedte magát, és kiegyenlített (3:3). Az alapvonalról alig rontó és elképesztően védekező Djokovic 4:3-nál újra mattolta Murrayt, majd kiszerválta a meccset, és megszerezte második Grand Slam-trófeáját, amely mellé 2,2 millió ausztrál dollárt (438,7 millió forint) kapott.
   
Murray a harmadik GS-fináléját is elvesztette - ráadásul továbbra sem nyert szettet GS-döntőben -, és a briteknek 75 év után tovább kell várniuk egy férfi GS-trófeára.
   
Kettejük különpárharcában Djokovic immár 5-3-ra vezet, aki előzőleg 2008 tavaszán tudta utoljára legyőzni skót barátját.
   
Djokovic, aki a meccslabda után ütőjét, nemzeti színű pólóját és cipőit is kidobta a közönségnek, elérzékenyedve mondott köszönetet:
   
"Ezt a sikert a családomnak, Jelena barátnőmnek és a szerb népnek ajánlom. Nehéz idők járnak, de mindennap megpróbáljuk a lehető legjobban képviselni a hazánkat. Andyvel régóta ismerjük egymást, így több szempontból is nehéz dolgom volt ma este."
   
Murray ezúttal nem küszködött könnyekkel az eredményhirdetés során:    
    "Jobban ment, mint tavaly, de természetesen csalódott vagyok. Novak ilyen formában a világon bárkit legyőzött volna. Ahogy valami előnyhöz jutottam, sorra ütötte a vonalakat, és hiába vettem el kétszer is a szerváját a harmadik szettben, mégis kikaptam. Továbbra is próbálok Grand Slam-tornát nyerni, de ha nem sikerül, akkor nem sikerül."
   
Eredmény:
    férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 3.)-Murray (brit, 5.) 6:4, 6:2, 6:3

Ezek is érdekelhetik