Sport

2010.12.22. 15:15

Gerencsér Zoltán munkáját jutalmazta a birkozó szövetség

A megyeszékhelyi birkózósport az utóbbi évtizedben Berzicza Tamás sikerei miatt volt ismert. Napjainkra a klub élete nagyot változott, utánpótlás-nevelő egyesület lett. A váltásnak elsősorban nem szakmai, hanem pénzügyi okai voltak.

Bóbics László

Berzicza Tamás távozását követően, majd a Zalahús Rt. megszűnése után szinte magukra maradtak a birkózók. A várostól kapott segítséggel jól gazdálkodnak, és 70-80 sportoló számára adnak rendszeres sportolási lehetőséget.

A sikeredző, Berzicza Ferenc maradt vezetőedzőnek, de az utóbbi időben a munka dandárját a klub korábbi versenyzője, Gerencsér Zoltán végzi. A tehetséges tréner a napokban a Magyar Birkózó Szövetségtől kapott elismerést – utánpótlás-nevelésért – a fiatalokkal végzett eredményes munkája jutalmaként.


– Huszonnyolc évvel ezelőtt kezdtem el versenyezni a Zalahús SC-nél – kezdte a fiatal tréner. – Jó tíz évvel később bevonultam katonának, és abbahagytam az aktív sportot. Az edzőm, Berzicza Ferenc 1997-ben hívott, segítsek neki, majd szép lassan hagyta, hogy magam végezzem a munkát. Az utóbbi években nagyon sokat segít és hatékonyan dolgozik a fiatalok képzésében a Tófejen tanító Szanati József. Az ő csoportjával együtt közel 100-an vagyunk.

– Ki volt az első sikeres tanítványa?

– Bolla Attila lett az első korosztályos bajnokom. Később aztán összejött egy nagyon jó és erős társaság – Csöngető József, Tóth Gábor, Tóth Tamás, Nagy Szabolcs, Nagy Dániel, Gerencsér Roland, Molnár Benjamin –, akik szinte mindent megnyertek, amit itthon tizenévesen lehet. Napjainkban Tornyos Dorina már ötszörös bajnok, Körös Kitti is állt az ob-n a dobogó tetején, sőt, válogatottak is voltak. Az újabb sikerember Tompa Miklós. Szorgalmas és szépen fejlődik. Jövőre Szombathelyen lesz a serdülő világbajnokság, nagy esélye van rá, hogy ott lehessen a legjobbak seregszemléjén. Érdekesség, hogy a vasi városban rendezett korosztályos vb-ről indult el Berzicza Tamás sikeres pályafutása is. Ez a társaság nagyon komolyan készül, heti nyolc tréningen vesznek részt.

– Milyen terveik vannak?

– Jó nevelőegyesület szeretnénk lenni. Olyan, ahol azért egy-két tehetség magasabb szintre is eljut a mi klubunkból. Jelenleg erre van lehetőségünk, persze ha az élet úgy hozná, szívesen vennénk, ha lenne Berzicza Tamás szintű birkózónk is. Az anyagi biztonság mellett fontos, hogy szakmailag is erősek maradjunk. Erre reális esélyünk van, hiszen Berzicza Ferenc vezetőedzőnk neve garancia erre. A gyerekek többsége szorgalmas és az eredmények is „jönnek”. A hasonló folytatáshoz továbbra is ilyen nagy létszámmal kell rendelkeznünk.  


A tehetséges tréner nagyon sokat tanult egykori edzőjétől, Berzicza Ferenctől. A pörgetések nagymestere, aki Tamás fiának olyan szinten megtanította ez az elemet, hogy a világversenyeken is szinte csodájára jártak. Még világsztár, Karelin, az „orosz medve” is többször személyesen beszélgetett velük a fogásról.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!