Sport

2009.11.21. 03:27

Horváth Tamás megtisztelő, de nehéz megbízatást kapott

Megyénk sakkozói újabb és újabb sikereket mondhatnak el magukról. A legfrisebb, hogy Horváth Tamást, a hatszoros magyar bajnok Z. Csuti Hydrocomp szakmai igazgatóját az országos szövetségben kérték fel újabb jelentős munkára.

Bóbics László

A Magyar Sakkszövetség legutóbbi elnökségi ülésén döntött arról, hogy létrehozza a szakmai igazgatói, vagy esetleg szakmai alelnöki beosztást. Erre a fontos posztra kérték fel, Horváth Tamást. A részletekről tudni kell, hogy a hivatalos kinevezéshez a magyar szövetség alapszabályát a közeljövőben módosítani kell.

Ez a poszt régebben létezett, Kállai Gábor nemzetközi nagymester töltötte be.

A szövetség ezt a lépést azért látta most elengedhetetlenül fontosnak, mert a különböző területek le vannak ugyan fedve - Maróczy Központi Sakkiskola, Regionális Oktatási Központok 16 éves korig - de az egészet egy kézben tartó, minden területet átlátó szakember munkába állásának szükségessége már többször felmerült.

Ez a feladatkör felöleli mind a férfi, mind a női sakkozás teljes vertikumát.

- Ez a felkérés nagy kihívás és óriási megtiszteltetés - jelentte ki Horváth Tamás. - A dolgokról már többször is beszélgettünk az üléseken, de meglepett, hogy a poszt betöltésére az elnökség nevében engem kért fel dr. Kunos Péter, az MSZK első embere. Ehhez hasonló ajánlatot jó néhány évvel ezelőtt már kaptam, de akkor az budapesti állandó jelenlétet igényelt volna, ezért akkor nem álltam kötélnek. Hála a technika fejlődésének, ez most a mai világban a kommunikációs lehetőségek felhasználásával Zalaegerszegről is megoldható.

Szép, de nem egyszerű feladat, hiszen a hagyományok miatt a közvélemény a régi eredményeket várja a magyar sakkozóktól, annak ellenére, hogy hatalmas mértékben megnőtt a konkurensek száma - Szovjetunió, Jugoszlávia szétesésével kettőből 12 rivális lett -, valamint a magyar sport, ezen belül természetesen a sakksport finanszírozása 20 év alatt nem hogy megoldódott volna, hanem ma sokkal rosszabb, mint volt a rendszerváltozáskor. Vagyis, nagy kihívás lesz ez számomra és a sportágat szeretők és segítők számára is. Ezt a szép, de nehéz feladatot összehangolással tudjuk csak megoldani.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!