Sport

2007.01.13. 03:29

Penczák a felnőtt keretben

Zalaegerszeg (ka) - Amire számítani lehetett, Penczák Patrik, a ZTE SK súlyemelője is meghívást kapott a válogatott keretbe. Mindez azért is örömteli a zalai klub számára, hiszen hosszú évek után van ismét felnőtt válogatott kerettag versenyzője.

Kerkai Attila

S hogy mire is készülnek? - erről kérdeztük Dejcsics Zoltán edzőt.

- Nem tudtunk sokat várni, hiszen februárban már versenyekre utazunk, tavasszal pedig a diákolimpiai döntő következik - mondta. - Muszáj dolgozni, hiszen sűrű lesz a program, ráadásul a versenyrendszer is átalakult, a felnőtt országos bajnokság például már augusztusban megrendezésre kerül. Klubunk tagjai közül Szanati Szabolcs, Györkös Milán és Bognár István is tagja az utánpótlás-válogatottnak, a még csak junior korú Penczák Patrik pedig a felnőttek keretébe kapott meghívást. Tavasszal felnőtt Európa-bajnokságot rendeznek, sőt, ő még indulhat a soron következő junior Eb-n és vb-n is, s jó esélye van kikerülni.

Ha már szóba került, Penczák Patrik a múlt nyáron indulhatott a junior Eb-n, ahol nyolcadikként zárt a 85 kg-os súlycsoportban. Mostani beválogatását a felnőtt keretbe várni lehetett, ettől függetlenül egy fiatalember számára mindez óriási lökést is adhat.

- Korábban már készültem a válogatottal, ám ez az első alkalom, hogy konkrétan a felnőttek közé hívtak - árulta el Penczák Patrik. - Óriási megtiszteltetés ez, hiszen a jövő héttől két hétig az a 15 ember lesz ott a tatai táborban, akikkel számolnak az áprilisi felnőtt Európa-bajnokságra utazó keretnél.

- Milyen esélyeket lát arra, hogy kijusson a kontinensvetélkedőre?

- A 85 kg-os súlycsoportban jelenleg a második számú versenyző vagyok. Amennyiben sikerülne a válogatókon is megőriznem ezt a pozíciót, úgy valószínűleg ott lehetnék én is a csapatban. Éppen ezért mindent megteszek, hogy sikerüljön, remélem a derekam sem akadályoz majd ebben, hiszen korábban ez okozott problémát, s emiatt kellett kihagynom majdnem fél évet. Még tanulok, az iskolai elfoglaltságokra is figyelnem kell, de bízom benne, hogy össze tudom majd egyeztetni a sporttal.

- A juniorok között viszont az első számú honi versenyző a súlycsoportjában. A kontinentális vetélkedőn szinte bérelt helye van...

- Még egyszer: ha nem gá-tol majd sérülés, akkor valószínű, hogy úgy a junior Eb-n, mint a világbajnokságon részt vehetek. Ezért is dolgozom, s szeretném a legjobbamat, a 310 kilogrammos összetett eredményt túlszárnyalni, ami egy jó felkészüléssel szerintem össze is jön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!