SÉTA

2016.11.07. 15:55

Jutalom: A történelmi vetélkedőn elért kiváló eredményért

A tavalyi tanév egyik történelmi vetélkedőjén elért első helyezésünk alapján lehetőséget kaptunk arra, hogy részt vegyünk a hagyományosan, minden évben megrendezésre kerülő olimpiai táborban, amit a Magyar Olimpiai Akadémia szervez magyarországi és határon túli magyar diákok számára.

 

Ezen a nyáron a helyszín Budapest volt, a Testnevelési Főiskola kollégiumában kapott helyet a 30 diák és a minket kísérő pedagógusok, valamint a meghívott vendégelőadókkal is itt találkozhattunk. A programok mindannyiunkban örök emlékeket hagytak. Olyan nagy olimpikonokkal találkozhattunk és beszélgethettünk, mint Martinek János, kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó, Dónusz Éva, olimpiai bajnok kajakozónk, Sasics Szvetiszláv, olimpiai bronzérmes, világbajnok öttusázó, dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Kállai Ákos, öttusázó világ- és Európa-bajnok, olimpikon, a Budapesti Honvéd SE öttusa szakosztályának igazgatója, Mohácsi Ferenc, olimpiai bronzérmes kenus, valamint Hunyady Emese, olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó. Hihetetlen volt ott állni mellettük, akiket eddig maximum csak a tévében láthattunk. A hét folyamán meglátogattuk a Farkasréti temetőben az elhunyt olimpiai bajnokaink síremlékeit is, jártunk a Parlament melletti Olimpiai Parkban is, majd a Szent István Bazilika altemplomában rövid megemlékezést tartottunk Puskás Ferenc, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Kocsis Sándor, Polyák Imre, Novák Dezső, Varga Zoltán és Veres Győző urnájánál. Dónusz Éva meghívására bejárhattuk a Magyar Kajak-kenu Szövetség Latorcza utcai székházát is, amit a tábor előtt pár héttel adtak át. Itt először Schmidt Gábor főtitkár köszöntötte a csapatot, majd Dónusz Éva, a szövetség munkatársa volt a kalauzunk. Az Újpesti Torna Egylet irodaházát és a stadiont is megtekintettük, valamint részt vettünk a Budapesti Honvéd Iharos sporttelepén a 32. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Versenyen, ahol találkoztunk Zsivoczky-Farkas Györgyi és Zsivoczky Attila olimpikonokkal, élőben láthattuk Györgyit versenyezni. Nagyon jó érzés volt hetekkel később a tévé képernyőin keresztül ugyanezt a küzdést látni Györgyi arcán, csak éppen a riói olimpián. Utolsó nap pedig a MOB székházában vezettek körbe minket, ahol láthattuk a riói olimpiára összekészített csomagokat, ugyanis pár nappal az ott tett látogatásunk után utazott az első csapat és a sok-sok csomag a brazil fővárosba. Természetesen a sok komolyabb program mellett a szórakozásra is volt lehetőség: egyik estét a Margitszigeten töltöttük, ahol a zenélő szökőkút játékában gyönyörködhettünk, moziztunk is, játékos és sportvetélkedőt, sőt még diszkót is rendeztek nekünk a tábor szervezői.

A tábor mindannyiunknak felejthetetlen volt, olyan helyekre juthattunk el, olyan személyekkel találkozhattunk, ami nem mindennap fordul elő az ember életében. Tartalmas, élménydús hét volt, tanulságos előadásokkal.

Laczkó Abigél, Horváth Helga és Fehér Marcell

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!