SÉTA

2011.08.25. 15:05

Hajókirándulás bajnokokkal

Öttusa. Ez a szó sokak számára csak egy sportág, mások számára nemzeti kincs, s akad, akinek maga az élet.

Zalai Hírlap

A Séta tábor első napján részt vehettünk egy felejthetetlen hajókiránduláson Fábián László, Martinek János olimpiai bajnok öttusázókkal és Kis Gergő Európa-bajnok úszóval.

Egy tartalmas beszélgetés alkalmával betekintést nyerhettünk az öttusázók tagadhatatlanul rajongással teli életébe. Megtapasztalhattuk azt a sport iránti szeretetet, ami követendő példa lenne a mai fiatalok többsége számára. Kitartás. Fáradhatatlanság. Küzdelem. Önuralom. Ezek voltak azok a szavak-  nem is szavak, ajándékok -, amelyeket senki nem hagyott ki a felsorolásból. Azt a többletet, amit a sport adott nekik.

 Fábián László, a Budapesti Honvéd úszója, később mint öttusázója vált híressé. Ma a magyar öttusa egyik felejthetetlen alakja. Apa, vizslagazdi, vendéglőtulajdonos, közparkigazgató, rendezvényszervező, sport-marketing vállalati vezető, s mégis örök sportoló. A sport neki a minden. Víz nélkül az élete üres lenne. Valami hiányozna. És ez a valami az erő. Mert a sport az az elem, ami sosem fogy ki. Maga az élet.

Pont, mint Martinek Jánosnak, kit pár lépésre kaphattunk el múltbéli csapattársától. Széles mosoly, hatalmas jókedv kíséretében csatlakozunk hozzá, s frappánsan válaszolva első kérdésemre, miszerint mivel is jutalmazta meg a sport, ennyit mondott:

 – Hát nem látjátok, hogy nézek ki?...

– A példakép kérdésre természetesen kis gondolkodás után mondja: Balczó András. Ezután egy irigylendő választ kaptam – átlagost választ várván – kérdésemre, miszerint: mire a legbüszkébb a pályafutása során. A válasz a várt módon indult, hiszen hány interjú során hangozhatott el „az olimpiai cím”. De megtoldotta még egy becsülendő emlékkel is, amely többet ér minden bajnoki címnél. Furcsán kezdődik a mondat: „Lovaglásban utolsó helyet értünk el”. Majd folytatódik a szívet melengető válasz. „S a verseny végén mégis felcsendült a magyar Himnusz”. A beszélgetés hirtelen átkerült itt is az igazi hétköznapi munka terére. Mint már csapattársánál kiderült, az öttusa mint sport, nemcsak hogy nem igazán keresett manapság, de sajnos lehetetlen belőle megélni. Ezért is fedezhetünk fel Martinek János személyében egy villanyszerelőt, edzőt, testnevelő tanárt, közoktatás-vezetőt, biztosító ügyintézőt, sőt, még masszőrt is.

A végére csak visszatérnék egy szóhoz, amely Fábián László száját hagyta el: sokrétűség. Ez az, ami szükségeltetik a sport és az élet terén egyaránt.

Vass Alexandra
Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg




Séta - Sajtó és Tanulás - Keress minket, tekintsd meg fotóinkat a facebookon is!


SÉTATÉR rovat cikkei IDE KATTINTVA!


SÉTA képek honlapunkon

 

Sikeres zalai diákok dosszié itt!

 


További Sétatérben megjelent anyagok

A Fejér megyei diákok írásai

A dunaújvárosi írások

A Vas megyei Séta tábor résztvevőinek munkái

A Veszprém megyei munkák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!