Salomvár

2015.06.24. 17:24

Veszélyben a tábor: szükség volna még támogatókra

Salomvár - Az idén tízéves Erdeifaluért Alapítvány missziójának tekinti az erdélyi magyar diákok - köztük nehéz sorsú gyerekek - támogatását és zalai táboroztatását. Az idei tábor megrendezése azonban veszélybe került - erről számolt be lapunknak a főszervező Mikó-Baráth György, aki segítségre számít annak érdekében, hogy ne kelljen visszamondani a már meghirdetett programot.

Horváth A. Attila

A salomvári Erdeifaluban ez idáig hat alkalommal fogadtak határon túli gyerekeket – köztük Böjte Csaba ferences testvér gyermekotthonaiból érkezett árvákat – programokban gazdag nyári táborokban, továbbá 12-szer gyűjtöttek és szállítottak adományokat az alapítvány aktivistái Erdélybe. Legutóbb idén áprilisban a történelmi határ közelébe, a gyimesbükki magyar iskolába és a Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központba vittek ajándékokat. Július 18-ától tíz napon át pedig 30 gyimesbükki általános iskolás diákot látnának vendégül Zalában; de ehhez szükség volna még támogatókra.

Gyimesbükki gyerekek egy korábbi fellépésük alkalmával. Fotó: archív

Mikó-Baráth György, az alapítvány kuratóriumi elnöke  elmondta: ebben az évben is ötvennél több levelet küldött el önkormányzatoknak és cégeknek, anyagi támogatást kérve a gyerekek fogadásához. Hozzátette: az elmúlt években működött ez a gyakorlat, az idén azonban többnyire elutasító válaszokat kapott (olyan helyekről is, ahonnan korábban támogatás érkezett), illetve sok esetben semmilyen reakció nem jött a levelekre. Kisebb adományokat kaptak ugyan, de ebből nem tudja megszervezni a tábort, különösen az utaztatáshoz szükséges busz költsége jelent  terhet a távolság miatt. Még mintegy félmillió forintra szükség lenne – úgy is, hogy a szállást és a teljes ellátást ingyen biztosítják a gyerekeknek az Erdeifaluban.

– Gyimesbükk a történelmi Magyarország legkeletibb részén található, és egyetlen magyar iskola működik ott. Nagyon sajnálnám, ha megszakadna ez a kapcsolat, mert  a gyerekek életében nagy esemény a zalai táborozás, régóta készülnek rá, például műsorokkal,  hagyományaik bemutatásával. Tavaly is felléptek a  falumúzeumban és zalai templomokban, sokkal többről van szó tehát, mint egyszerű nyaralásról. Bízunk benne, hogy lesz segítség, és nem kell lemondanunk az idei tábort – tette hozzá.

Címkék#Salomvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!