Rendőrségi

2013.03.18. 18:50

"Telefonozásból" tízmilliókat kerestek országszerte a csalók

Kaszinóban elszenvedett veszteségeit is a telefonos üzletekből fedezte az az Interpol által most is keresett férfi, aki másokat rávett, hogy hamis papírokkal vásároljanak prémium mobiltelefonokat.

Arany Gábor

- Naponta húszezer forintot ígért nekem a telefonozásért Góman József - hangzott el N. András vallomásában hétfőn az egerszegi járásbíróságon a dr. Aradi Krisztina büntetőtanácsa által tárgyalt, 12 vádlottat felvonultató ügyben. Az említett beszélgetés még 2009-ben hangzott el, s az akkor 27 éves, egyébként személyiségzavarban szenvedő férfi elfogadta az ajánlatot. Sőt, rövid idő múlva már Gómanékhoz költözött szállásért, ellátásért. Nemsokára azonban lebukott, rács mögé került, de szabadulása után is visszatért a családhoz.

Ott a másik fivér, Sándor is "dolgoztatni" kezdte a férfit. A csalási sorozatnak az alapozott meg, hogy Góman Sándor már korábban, 2005-től hasonló módszerrel jutott pénzhez. A most a bíróságon tárgyalt sorozatot 2011 őszén indították el.

Ehhez létező, működő cégek adatait az internetes, nyilvános adatbázisokból megszerezve készíttettek hamis bankszámlaszerződéseket, aláírásmintákat, személyi okmányokat. A tettesek ötvenöt cég adatait használták fel, az okmányokat, a szerződéseket két fővárosi nyomdában készíttették el. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy a kiszemelt társaság önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselője más gazdasági társaságban is önálló képviseletre jogosult tisztségviselő legyen. A cég internetes oldalán ne szerepeljen az ügyvezető képe, hogy ne lehessen összehasonlítani az üzletben megjelenő személlyel. Kizáró ok volt az is, ha az adatbázisban a cégnek a megkárosítandó szolgáltatónál volt mobiltelefon-előfizetése.

A 66 oldalas vádiratba foglalt történet szerint N. András 68 esetben játszotta el a különböző cégek képviseltében eljáró személyt. A 41 éves budapesti J. István Károly 41 alkalommal működött közre. Ők ketten vették ki a legnagyobb részt a "telefonozásból", de rajtuk kívül többen is vásároltak a Góman Sándor által szállított hamis papírokkal. A 38 éves budapesti férfi által irányított csoport nyolc tagja ugyanis az országban szinte mindenhol, összesen 17 megyében vásárolt prémium minőségű mobiltelefont, kiemelt előfizetői szerződésekkel. Száztizenöt üzletben összesen 477 darab nagy értékű, prémium kategóriájú mobiltelefont szereztek vagy kíséreltek megszerezni. A kár megközelíti a negyvenmillió forintot. A kedvezményesen megszerzett készülékeket általában még a vásárlás napján fél áron eladták.

Ez a történet tavaly januárban ért véget Zalaegerszegen. N. András három prémium telefont vett volna, de az eladónak gyanússá váltak az okmányok. Az nem először fordult elő, hogy a vásárlás meghiúsult, ám ez esetben az eladó az ügyintézés elhúzódására hivatkozva másnapra visszahívta N. Andrást. A készülékeket a férfi akkor már nem tudta elvinni, mert a rendőrök elfogták. Az áruház előtt rá várakozó Góman testvérek elmenekültek, azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. Sándor jelenleg is szerepel az Interpol körözési listáján.

Az ügyet e héten három nap tárgyalja az egerszegi járásbíróság. Hétfőn négy vádlottat hallgattak meg, illetve ismertették nyomozati vallomásukat, kedden és szerdán folytatódik a bizonyítási eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!