Rendőrségi

2012.04.26. 04:29

Felmentették a visszaélésekkel vádolt volt balatongyöröki körjegyzőt és polgármestert

Zalaegerszeg - Bizonyítottság hiányában felmentette a törvényszék a volt balatongyöröki körjegyzőt, az egykori polgármestert és két vállalkozót.

Arany Gábor

Az ügyészség álláspontja szerint a valóságosnál nagyobb összegű idegenforgalmi adót (ifa) fizettek a kempinget üzemeltető vállalkozók, ami alapján a györöki önkormányzat több állami normatív hozzájáruláshoz jutott. Ezzel hivatali visszaélést, közokirat-hamisítást, csalást követtek el.

A vádirat szerint 2004-ben és 2007-ben a Castrum Camping Bt.-t irányító dr. Réfi Antal (68) a befolyt ifá-nál 2,3 millió forinttal többet fizetett be. A Joe 2002 Kft. ügyvezetője, Hauer József (44) a balatongyöröki Carina kemping üzemeltetőjeként három évben a beszedett ifá-nál 4,5 millió forinttal többet fizetett az önkormányzatnak 2005-2007-ben. Mivel az állam az ifa minden forintja mellé kettőt tett támogatásként, a költségvetést 13,6 millió forint kár érte. A többletet a Joe 2002 Kft.-nél úgy kompenzálták, hogy az éves bérleti díjból kedvezményt adtak neki, 2007-ben pedig teljesen elengedték egy nem létezőnek mondott írásbeli kérelemre hivatkozva.


Az egerszegi törvényszéken dr. Aradi Krisztina büntető tanácsa által tárgyalt ügyben kiderült, a település volt körjegyzője, Győriné Szilágyi Ilona (57) és polgármestere, Kiss László (56) közötti perekkel tarkított elmérgesedett viszony is közrejátszott az események ilyetén alakulásában. Az eljárásban azonban nem bizonyosodott be, hogy az önkormányzattól bérelt területeken kempingeket üzemeltető vállalkozók azért kaptak volna a bérleti díjakból engedményt, hogy cserébe az ifa túlfizetésével kedvezőbb helyzetbe hozzák a települést. A vállalkozások könyvelési adatai és a vendégkönyvek eltérése miatt a könyvszakértő nem tudta megállapítani, hogy mennyi volt a ténylegesen befizetendő idegenforgalmi adó. Az ifát a bérlők ráadásul magánszemélyként, s nem cégeik nevében fizették be. Ez alapján tegnap dr. Aradi Krisztina logikátlannak minősítette a vádhatóság érvelését, hisz az előny nem a túlfizetőknél jelentkezett.
Az is kiderült, a Joe 2002 vezetője, Hauer József rendszeresen kérte az önkormányzattól a bérleti díj csökkentését, amit többször megkapott. Ezekről azonban nem mindig maradt fent írásos dokumentum. A négy vádlottból csak Hauer vallotta bűnösnek magát, és állította, a körjegyző nyomást gyakorolt rá, mert közölte vele, hogy a bérleti díjat többlet idegenforgalmi adóként kell befizetnie. Tény az is: a körjegyző javaslatára nem fogadták el, hogy Hauer a bérelt ingatlanát az önkormányzattól 2007-ben a valós ár töredékéért megvehesse. Fellépésére vonták vissza az az évre adott teljes díjmentességét is.

Az ítélet nem jogerős. A tárgyaláson megjelent Győriné és Réfi Antal elfogadta, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!