Rendőrségi

2014.11.25. 06:27

Rokonnak adta ki magát - milliókat csaltak ki

Négymillió forintnál többet csalt ki idős áldozataitól az a szombathelyi trió, amelynek tagjai ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádiratba foglaltak lényege szerint a 33 éves Sz. János és 24 éves élettársa,  L. Szandra, meg az ő sógora, a 29 éves K. Sándor 2013 május 11-től kezdődően július 26-ig huszonkét esetben próbált meg idős embereket megtévesztve pénzüket, ékszereiket megszerezni. Nyolcszor hiába próbálkoztak, ám tizennégy esetben szerencsével jártak és négymillió forintnál is többet kaptak kézhez. A módszer lényege, hogy L. Szandra Vas és Zala megyében egyedül élő idős embereket hívott fel vezetékes telefonjukon és a rokonuknak kiadva magát pénzt vagy arany ékszert kértek tőlük. Ennek indoka változatos volt: baleset érte valamelyik hozzátartozót, halálos betegségben szenved, műteni kell, nem tervezett terhességet kell megszakítani, tartozás miatt árverezés fenyeget... A nő a telefonálások alkalmával úgy adagolta az információkat és oly módon bonyolította le a hívásokat, hogy az idős emberek a rossz hírek hallatán ijedtükben különösebb gondolkodás nélkül adták át értékeiket. A beszélgetések alkalmával L. Szandra gyakran létező személyeket megnevezve adta elő történetét, de mindig többször nyomatékosan felszólította áldozatait, hogy az elmondottakról – betegségről, balesetről – ne szóljanak senkinek, ne rémítsenek meg ezzel másokat. Ha a felhívott furcsállotta L. Szandra hangját, akkor torokbetegségével magyarázta a változást. Ha sikerült lépre csalni áldozatát, akkor közölte, hogy Peti nevű ismerőse – azaz Sz. János –  megy hamarosan a pénzért, ékszerért. Ez általában olyan gyorsan történt, hogy a kiszemelt idős embereknek nem volt idejük az információkat ellenőrizni. Az ügyletek lebonyolításában K. Sándor többnyire sofőrként vett részt.

Néhány az esetekből. Tavaly május 11-én  Sorkifaludon 150 ezer forintot csaltak ki egy 83 éves nőtől az unokája gyógyszereire. Ide L. Szandra újabb hívását követően másnap visszatért Sz. János és 100 ezer forinttal távozott, ezt már az agydaganat műtétre kapta. Felsőmarácról július 8-án félmillió forintot hozott el a férfi, miután L. Szandra elhitette 74 éves áldozatával, hogy ő az unokája és műtétre szorul. Ide is visszatértek másnap, de ekkor már pénzt nem, csak süteményt küldött a unokájának a néni. Hévízen 600 ezer forintot csaltak ki egy 92 éves nőtől, aki azt hitte, a lányával beszél, ő pedig bajban van, árverezik a házát. Egy zalakarosi 72 éves nőtől L. Szandra 1,4 millió forintot csalt ki. A lányának adta ki magát, akit torokdaganattal operálnak. A kétségbeesett nő átadta ékszereit és a szomszédjától kölcsönkért egymillió forintot. Csak később, miután valóban a lányával beszélt, jött rá a csalásra.

Tény, több helyen nem dőltek be a mesének. Előfordult, hogy Sz. Jánosnak menekülnie kellett, de olyan is, hogy a kiszemelt áldozat meggondolta magát és nem fizetett. Volt aki ellenőrizte az információkat és rájött az átverésre. Végül július 25-én  Gellénházán ért véget a sorozat. Itt kétmillió forintot akartak kicsalni, aztán megelégedettek a felével, de 79 éves áldozatuk szólt a szomszédjának, ő pedig a rendőrséget értesítette. Sz. Jánost ekkor fogták el, társait pedig Zalaegerszegen.

A két férfi terhére egy trükkös lopást is írnak. A lebukásuk előtti órákban Felsőrajkon 370 ezer forint értéket, pénzt, ékszert vittek el egy 81 éves nőtől.

Érdeklődésünkre a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a trió tagjai ellen csalás, illetve annak kísérlete, valamint a két férfi ellen még lopás miatt emelt vádat az egerszegi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!