Rendőrségi

2014.06.10. 09:35

Börtönbe akart kerülni, késsel rabolta ki a dohányboltot a korábbi élsportoló - videókkal

Zalaegerszeg – Azért rabolt, hogy börtönbe kerüljön; az 55 éves férfi vágya teljesült, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Arany Gábor

A nem mindennapi történet részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.

Dr. Pirger Csaba

Az 55 éves halogyi (Vas megye) férfi szombaton a zalai megyeszékhelyen egy belvárosi dohányboltba tért be, kést fogott az eladóra és a bevételt követelte. Miután az első felszólítása hatástalan maradt, benyúlt az eladót a vevőtől elválasztó üvegfal nyílásán és hadonászva megismételte követelését. Ennek hatására az alkalmazott százötvenötezer forintot adott át, ám közben sikerült a riasztót megnyomnia. A jelzésre pár percen belül megérkezett a biztonsági szolgálat, ám a támadó meg sem próbált elszökni.

Kihallgatásán elmondta, az volt a célja, hogy börtönbe kerüljön. Ezt azzal indokolta, hogy lehetetlen helyzetbe került, az otthonául szolgáló épület romos, lakhatatlan, villanyt, vizet, kikötötték, gyakran a betevő falatra sem jutott, munkát nem talált. A férfi fiatal korábban sikeres sportolóként volt ismert, és 45 éves koráig – mondhatni – az élet császára volt, ám ennek vége szakadt, utána már nem találta helyét az életben és a perifériára sodródott. Először halált okozó testi sértés miatt került rács mögé, utána zsarolásért ítélték el, legutóbb pedig garázdaság miatt kapott szabadságvesztést. Összesen nyolc évet töltött rács mögött. Legutolsó büntetéséből május 29-én szabadult ki, majd egy szabálysértésért rá kiszabott 10 napi elzárását kezdte meg letölteni. Ebből június 7-én engedték ki. A börtönből kisétálva Zalaegerszegre utazott, ahol útja egy áruházba vezetett, négydarabos késkészletet vásárolt magának, ebből csak egyet tartott meg és elindult rabolni.

Információnk szerint valójában nem akart senkinek se sérülést, kárt okozni, de ebben az élethelyzetben más megoldást nem látott maga előtt. Úgy monda: a börtönben legalább emberi módon tud élni, dolgozhat is, ezért ha nem csukják le, újabb bűncselekményt fog elkövetni.

A bűnismétlés veszélyére tekintettel a nyomozási bíró június 9-én elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!