Rendőrségi

2013.07.12. 22:00

Lopni küldte a gyerekeit

Súlyosan elhanyagolta gyermekeit, sőt lopni küldte őket az a csömödéri férfi, aki ellen nemrég emelt vádat a járási ügyészség.

Arany Gábor

A lenti ügyészség vádiratában foglaltak lényegét dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.A 32 éves, többször büntetett O. Ferenc házasságában öt gyermek született. Közülük három – akkor 7 és 5, illetve 4 éves – került jegyzői határozattal védelem bevételre még 2010 áprilisában. Ennek indoka: a szülők antiszociális viselkedése, életmódjuk miatt ismétlődő rendőri intézkedések, a gyermekek elhanyagolása.

Időközben – 2010 nyarán – a házaspár kapcsolata is megromlott, O. Ferenc új asszonyt vitt a házhoz, majd pár hónap után a felesége is visszatért a csömödéri otthonukba. Így éltek hármasban a gyerekekkel egy szobában a minden komfort nélküli, rágcsálók járta házban.

A család segélyekből tartotta fenn magát, a férfi nem vállalt munkát, ennek ellenére a házuk körüli legelemibb teendőket sem látta el. A korábban rablás és lopás kapcsán büntetett O. Ferenc ellen nyolc esetben folyt eljárás 2010 február és 2011 szeptember között, egyebek mellett garázdaság miatt. Ugyanis rendszeresen italozott és ilyenkor kivetkőzött magából.

Az apa 2010 és 2011 nyarán három gyermekével rendszeresen járta a falut, beküldte őket mások kertjébe, hogy lopjanak a terményekből. Ehhez segítséget is nyújtott, átemelte őket a kerítésen és figyelt akció közben. Előfordult, hogy fényes nappal a polgármesteri hivatal előtti mogyoróbokrot dézsmálták meg. Rendszeressé vált az is, hogy apjuk biztatására a gyerekek a faluban élő külföldieket keresték fel élelmiszerért.

A védelembevétel hatására a problémák enyhültek, ezért azt 2012 augusztusában megszüntették, de a javulás csak átmeneti volt. Az év második felében rendszeressé vált a gyermekek kéregetése a településen. Ekkor az apjuk már nem kísérte őket.

Időközben a gyerekek agresszívvé váltak, megdobálták az autókat, a járókelőket, trágárul beszéltek. A falubeliek mind nehezebben viselték ezt, különösen azok, akikhez rendszeresen betértek kéregetni a gyerekek. Mint például az a német férfi, akit tavaly karácsony napján gyermekei társaságában keresett fel O. Ferenc, hogy élelmet kérjen, mondván, éhesek. A férfi megsajnálta őket, ám az ajándék hatására a következő napokban rendszeresen felbukkantak nála a család. Az apa minden alkalommal pénzt és élelmet kért. A házigazda ezt megelégelte és nem fogadta őket, erre a kertbe bejutó kompánia rombolni kezdett. Ezt látva a tulajdonos kiment, közölte, értesíti a rendőrséget, mire O. Ferenc szitkozódva távozott csapatával.

A gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, nevelők súlyos viselkedési problémákról számoltak be velük kapcsolatban.

A vádirat megállapítása szerint O. Ferenc az erkölcsi szabályok és társadalmi normák tiszteletének teljes hiányát mutató magatartásával, problémás életvezetésével, a lakókörnyezetük elhanyagolásával súlyosan veszélyeztette a három gyermek testi és erkölcsi fejlődését. Emiatt O. Ferencet kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!