Rendőrségi

2012.04.23. 18:12

Kifogásolta a halottak állapotát, alkalmatlan minősítést kapott

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gazdag az igazságszolgáltatás, és ezt a pazarlást megengedi az állam, kezdte dr. Teleky Noémi a történetét.

Arany Gábor

A zalaegerszegi igazságügyi orvos szakértő perben áll volt munkáltatójával, a szombathelyi székhelyű intézettel. Dr. Teleky Noémi korábban a rendőrség alkalmazottjaként dolgozott, ellátta a szükséges orvosi, igazságügyi szakértői munkát egészen 2006-ig, amikor ezt a rendszert felszámolták. Az idő tájt leginkább a függetlenség szerepelt az indokok között, ami azt is sugalmazta, mintha a rendőrség kötelékében dolgozók nem lennének pártatlanok, befolyástól mentesek.

Azt azonban nem tudni, hogy a szakemberek miért lettek azután az új helyzetükben egyik-napról a másikra függetlenek, mert zömmel ugyanazok dolgoztak tovább. Csak már vállalkozóként vagy épp a hetvenes évek óta az ország több városában működő Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek alkalmazottjaként. Tehát amit korábban a rendőrségen bűnügyi orvosokként többnyire havi munkabérükért láttak el, azt ezek után már szakértői díjért végeztek. A különbség csak nagyságrendekben fejezhető ki, hiszen egy-egy szakértő kirendelésének díja összevethető volt az addigi munkabérükkel, mert jócskán meghaladja a százezer forintot.

Az új helyzetre tekintettel 2007 januárjában dr. Teleky Noémi kollégáival gazdasági társaságot alakított orvosi, adóügyi és írásszakértői feladatokra. Nem sokáig élt a cég, mert újabb változás után a komolyabb bevételt jelentő igazságügyi orvos szakértői boncolást csak állami szakértői intézet végezhetett.


- Ezért 2008 januárjában beléptem a szombathelyi intézetbe, majd két hónap után a zalaegerszegi orvos-szakmai csoportba kerültem, és közben  az összeférhetetlenség miatt a cégünket eladtuk - folytatta dr. Teleky Noémi.

Az hamar kiütközött, hogy a szombathelyi vezetéssel nem felhőtlen a kapcsolat.  Ebben az is közrejátszhatott, hogy a műszaki végzettségű intézetvezető az orvos-szakértői ügyeket is kézben kívánta tartani, és az orvosok szakmai javaslatai nem találtak nála fogadtatásra.

- Gondunk volt többször a halottak állapotával, ezért kértük, hogy Zalában a vizsgálatra szánt testeket az egerszegi új temetőbe hozzák a megye más városából is. Ezt a szombathelyi igazgató nem fogadta el.  Mivel boncolások hiúsultak meg, a budapesti főigazgatónak is írtunk, hogy a problémát oldjuk meg. Olcsóbb, egyszerűbb lett volna, de nem jutottuk előre - idézte dr. Teleky Noémi.

Azt viszont elérték, hogy nemkívánatos személyekké váltak. Először azt vetették szemükre, hogy működtetik szakértői cégüket, ami összeférhetetlen. Ez azonban valótlan volt, ugyanis az igazgató az elavult szakértői cégjegyzékre hagyatkozott.

A konfliktus nem oldódott, ezért nem volt teljesen váratlan, hogy 2009. december 14-ével megszüntették másik egerszegi orvoskollégájával együtt dr. Teleky Noémi szolgálati jogviszonyát.  Vélhetőleg e döntés megalapozására született előtte pár nappal az a minősítés, amely kimondta: dr. Teleky Noémi alkalmatlan az igazságügyi alkalmazotti munkakör betöltésére. Több kisebb kifogás mellett az állt a minősítésben, hogy szóbeli kifejezőkészsége nem megfelelő. Ezt az értékelést - számos hibájára tekintettel - a bíróság jogerősen megsemmisítette.  Hasonlóan zárult szolgálati jogviszonyának megszüntetése miatti pere is. Az egerszegi szakértőnek 19 havi elmaradt jövedelem, azaz 6,2 millió forint megfizetését ítélte meg a bíróság és 2011. szeptember 5-én visszahelyezte állásába, de ez már csak az utolsó előtti fejezet volt a történetben.

- Még aznap az igazgató úgy döntött, hogy a zalaegerszegi orvos-szakértői csoportból a szombathelyi intézetbe helyez át. Ez azt jelentette, hogy a jelenléti ív kitöltésére minden nap kétszer meg kellett ott jelennem. Függetlenül attól, hogy a munkám napközben Zalaegerszegre vagy éppen Nagykanizsára szólított - idézte.

A munkaidőbe természetesen nem számítottak bele az oda-vissza utak Szombathelyre, aminek költségét buszbérlet erejéig térítették meg. A szakértői munkához viszont igénybe veheti a szolgálati autót, szólt az igazgatói magyarázat, jelezve a sajátos költségérzékenységet.

-  Ez annyira abszurd és irracionális volt, hogy pár héttel később közös megegyezéssel szerződést bontottunk, azóta független szakértőként dolgozom. A napokban pedig jogerőssé vált a döntés az elmaradt jövedelemről is. Ez a perköltséggel, kamatokkal együtt már megközelíti a nyolcmillió forintot - ért története végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!